Пожарът в Сакар расте, пращат хеликоптери

Пожарът в Сакар расте, пращат хеликоптери
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Горският пожар, който избухна в четвъртък в Сакар планина, се разпростира заради променящия посоката си вятър въпреки съобщенията рано сутринта в петък, че е локализиран.

Това предават в петък следобед българските информационни агенции, като цитират местен източник.

Пожарът между общините Гълъбово и Тополовград, който избухна вчера следобед, бързо се разрасна в широколистни гори, храсти и треви, предаде БНР.

Пожарът е обхванал общо 3500 дка. Съществува реална опасност пламъците да обхванат нови територии. Днес сутринта кметът на Тополовград Божин Божинов проведе в селата Хлябово, Българска поляна и Орлов дол тренировки за евентуална евакуация. От РИОСВ направиха замервания на въздуха за опасни частици.

Областните управители на Хасково и Стара Загора са поискали хеликоптери да се включат в гасенето на пожара. Искането е отправено до министъра на отбраната, каза пред Агенция „Фокус“ областният управител на Хасково Ирена Узунова. Ситуацията с пожара в Хасковско и Старозагорско се е усложнила, посочи тя.

Причината за усложнената обстановка е, че в Сакар планина вятърът е изключително коварен и много бързо мени посоката си – усилил се е следобед, прехвърлил е огъня над направените вече просеки и това налага включването на летателна техника.

„За всички, които бяха притеснени, че може да има някакво замърсяване на въздуха – изследванията, направени от регионалните инспекции в Хасково и Стара Загора, са категорични - няма замърсяване на въздуха, което да е опасно за хората“, каза още Узунова.

#пожар #Хасково #Стара Загора #Недялко Недялков #областен управител #Сакар #горски пожар #Тополовград #Гълъбово #Ирена Узунова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"