Писателят Георги Господинов получи Специалната награда на София

Писателят Георги Господинов получи Специалната награда на София
A A+ A++ A

Кметът Йорданка Фандъкова връчи наградата на София за изключителни постижения и принос в националната култура на писателя Георги Господинов. Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата за 2018 г. бяха връчени в Народния театър "Иван Вазов" на церемония по случай Деня на София.

Господинов отбеляза, че отличаването му е знак към българската литература и към поколението, от което идва. "София е приемащ град, невинаги милостив, но приемащ град, който не отказва пристан. Нека не отказваме и ние този пристан на следващите, които ще дойдат под небето на София" – оглушително мълчание в залата на Народния театър предизвикаха думите на писателя, събрани в "четири минути и 17 секунди". Културата и литературата в частност произвеждат памет, напомни той и допълни, че е необходимо да съхраняваме онова, което е нетрайно и живо. "Голямата българска литература винаги е заставала на страната на слабия, имала е съчувствие към него и ние тепърва трябва да се учим от това" – каза писателят и добави, че от нея трябва да се научим да стоим с целия риск за себе си на страната на различния, на унижения, на изгубилия смисъл. "Смисъл и съчувствие – на това се опитва да ни учи литературата" – допълни той и се обърна към политици и икономисти с думите: "Не подценявайте културата – това е гравитацията, която още ни държи". "Без тази гравитация обществата се разпадат, а държава без общество е куха черупка" – отбеляза Господинов и напомни още нещо, че сме длъжници на децата си заради начина, по който живеем тук, заради детската стая на света, която им оставяме.

Наградата на журито тази година беше връчена на две организации: Столичната библиотека; фондация "Прочети София" за проекта "Скритите букви".

Столичната община връчи специално отличие "Грамота за заслуги към СО" на Живко Константинов за популяризиране и опазване на културното наследство на София.

Наградата за литература спечели поетесата Мирела Иванова, за театър – Захари Бахаров за ролята му на бай Славе в театралния спектакъл "Чамкория", за музика е отличен проектът "Музиката на Европа" на Софийската филхармония и Националната музикална академия "Панчо Владигеров", в категорията "Визуално-пластични изкуства" беше почетен художникът Лъчезар Бояджиев.

Наградата на София за кино е присъдена на фестивала Cinelibri. За архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда е отличена реставрацията на къщата на семейство Каназиреви на бул. "Христо Ботев" № 82, за критика и журналистика в областта на културата отличието е за предаването "Артефир" на БНР, за танцово изкуство – за платформата за съвременен танц "Еъруейз".

В категорията "Фолклорни сценични изкуства" е награден оркестър за народна музика при БНР за концерта "Ритъмът на Балканите", в съвременни перформативни и мултижанрови изкуства отличието беше връчено на театралния експеримент "11:27".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »