Първа зарядна станция за електромобили

Първа зарядна станция за електромобили
Снимка: actualno.com
A A+ A++ A

Инсталирането на първата зарядна станция за електромобили в София започва днес.

Символичната първа копка ще се проведе на ул. „Московска“ 33, предаде bTV.

На територията на столицата ще бъдат поставени още шест зарядни станции. Те ще бъдат разположени в „синята зона“ в централните градски части – на площад „Народно събрание“, на бул. „Македония“, две точки на бул. „Александър Стамболийски“ и до БНБ.

Плащането на енергията ще става с предплатени ваучери, а по-късно се предвижда да бъде въведено и заплащане чрез безконтактни дебитни и кредитни карти.

През октомври министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че първите зарядни станции за електрически автомобили ще бъдат пуснати до няколко седмици.

Тогава министърът каза, че ще предложи мерки, които да облекчат финансово собствениците на електромобили и по този начин ще се стимулира тяхното навлизане в експлоатация.

Сред предвидените облекчения са освобождаване от ДДС, от такси за регистрация, безплатно паркиране в центъра на столицата и други. Още обаче не е ясно кои от тях ще бъдат приети и приложени на практика.

За изграждането на малки зарядни станции в рамките на съществуващи бензиностанции са нужни до 50 хил. лв.

На тези станции електромобилите ще могат да се презареждат за 15–20 минути. Едно презареждане на батерия на електромобил става обикновено при пробег на колата от 150 км, като цената на километър е под 2 стотинки.

#електромобил #зарядна станция #София #Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #площад „Народно събрание“ #бул. „Александър Стамболийски“ #БНБ #ваучер #ДДС #бензиностанции #кола

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"