Николов: 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ готов през 2022 г.

Николов: 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ готов през 2022 г.
В сградата на МИЕТ се проведе брифинг с участието на министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев (д) и изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов (л). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През 2022 г. може да завърши строителството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ според оптимистични прогнози, каза пред журналисти изпълнителният директор на централата Валентин Николов.

Всичко зависи от това как вървят преговорите с руската страна във връзка с конкретния блок за АЕЦ „Белене“, допълни Николов.

Той съобщи, че е обявена процедура за предпроектно проучване и пет фирми са подали оферти. До края на другата седмица ще има избран изпълнител, предаде БТА.

„Има уведомление до МОСВ за принципно решение за изграждане на седми блок на централата. За това намерение са уведомени Румъния и Сърбия. Структурирана е предпроектна компания“, допълни Николов.

Потърсени са мненията за геоложко проучване и избор на строителна площадка от БАН, Университета по архитектура, строителство и геодезия и Минно-геоложкия институт. Николов каза, че във вторник ще има среща с министъра на околната среда, за да се уточнят параметрите на ОВОС.

„Съкращаваме максимално времето, за да може правителството да вземе окончателно решение, и да лицензираме площадката, същевременно оценяваме риска на всяка една стъпка и вероятно ще се потърси консултация или от БАН, или от външна фирма“, заяви Николов.

#Валентин Николов #АЕЦ "Козлодуй" #ядрен реактор #2022 #АЕЦ "Белене" #Сърбия #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"