МВФ отрече за милиардите помощ за Италия

МВФ отрече за милиардите помощ за Италия
Директорът на МВФ Кристин Лагард. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Международният валутен фонд (МВФ) отрече съобщенията, че се водят преговори с Италия за оказване на спасителна финансова помощ в подкрепа на икономиката на страната.

В неделя в италианските медии се появи информацията, че МВФ има намерение да предостави на Италия помощ в размер на 600 милиарда евро.

„С италианските власти не се водят преговори за финансиране от страна на МВФ“, посочи говорител на фонда.

Според отречената информация предвиденият заем от МВФ от 400 до 600 млрд. евро ще позволи на Италия да разполага с 12-18 месеца, за да прокара бюджетни съкращения и икономически реформи за насърчаване на растежа, като остави настрана необходимостта да рефинансира дълга.

МВФ може да гарантира лихви от 4 до 6% по този заем, доста по-ниски от получените от Рим на пазара, където лихвите по облигационните заеми на Италия за срок от две и пет години надхвърлиха 7%.

Размерът на този заем не би позволил на МВФ да използва традиционните си ресурси, затова се проучват различни възможности, сред които участието на Европейската централна банка, която да получи гаранции от МВФ, добавя „Стампа“.

Вестникът изтъкчва, че този сценарий се обмисля заради несъгласието на Германия Европейската централна банка да играе по-голяма роля в подпомагането на страните, изпаднали в затруднения, защото ще преодолее възраженията на Германия, при положение че заемът се отпусне под строгия контрол на МВФ.

#Италия #спасителен фонд #спасителен план #МВФ #Международен валутен фонд #дългова криза #Германия #еврозона #еврозоната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »