176430 статии       |       372 интервюта       |       1513 снимки       |       38133 абоната       |      
USD 1.73558| EUR 1.95583| GBP 2.17622|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитИЗБОРИ 2019

Размер на шрифта:   

Таня Михайлова: Във всички училища учебната година ще започне нормално

16 септември 2018, неделя / 10:52; Коментари: 0
Send to Kindle
Таня Михайлова: Във всички училища учебната година ще започне нормално

Всички задължения по осигуряването на нормален учебен процес за откриване на учебната година във всички 2367 са училищата в страната и 1844 са детските градини са изпълнени. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в интервю за предаването „Неделя 150“.

„От една страна това са учебниците. От друга страна е необходимо да са приключили всички ремонтни дейности, тази година бяха осъществени 1130 ремонта и основни и текущи. В над 500 училища имаше много сериозна инвестиции. В няколко училища ще продължат ремонтите и след 15 септември, но тя няма да пречи за провеждането на учебния процес, а там, където ремонтите са по-мащабни е осигурена възможност да се провеждат учебните занятия в други сгради и училища. Така че справката към, 14 септември е, че във всички училища учебната година ще започне нормално“, каза тя.

Михайлова съобщи, че тази учебна година националното външно оценяване за 7 клас ще бъде за първи път по новите учебни програми.

Тя подчерта, че резултатите от предприетите мерки в образованието и промените в Закона за училищното и предучилищното образование няма да бъдат видими в кратък период: „Образованието е сфера, която няма как да даде видим резултат в следващата 1 или 2 години. То е както възпитанието в семейството – резултатите се виждат след много по-голям период. Важни са инвестициите  и усилията, които се влагат в процеса на обучение и на образование“.

Според нея инвестирането в материално-техническата база и възможността за по-високо заплащане на учителите и възможностите, които се дават не само за осъществяването на задължителните часове, а всичките предпоставки за осъществяване на допълнителни занимания, на дейностите по интереси, оказване на допълнителна обща подкрепа ще доведат до по-добри резултати в бъдеще.

„Нормално е по-образованото поколение да има по-високи изисквания и към наследниците си и към резултатите, които се получават, но аз съм оптимист за образованието“, каза Таня Михайлова.

Заместник-министърът уточни, че най-много учители в момента се търсят в София, Пловдив, Пазарджик по предметите „Английски език“, „Математика“, „Информационни технологии“ и природни науки.

Тя посочи като добра тенденция, че в последните години има увеличен брой на студентите по педагогика: „Важно е да се влезе в класната стая. Там трудът е винаги със своите предизвикателства, няма еднакви дни. За младите хора бих искала да кажа, че това е една изключително динамична професия, не е скучна, еднотипна и монотонна, а напротив“.

„Има две възможности да станеш учител“, каза Михайлова и обясни: „От една страна, докато учиш паралелно, да придобиваш педагогическа правоспособност. Другата възможност е след завършване на образователна квалификационна степен с едногодишна допълнителна квалификация за учител да се осигури възможност да се упражнява тази професия, така че това е една много добра възможност за хора, които изборът на професията учител вече е осъзнат, имат различна мотивация, те целенасочено искат да бъдат учители и това също ще спомогне за осигуряване на учителите“.

Амбицията на МОН е до края годината във всяко училище в България да има безжичен интернет, което ще спомогне за използването на модерни ресурси, обяви Михайлова.

„Когато се преподава, за да бъдат наистина по-добре усвоявани знанията, трябва да бъдат впрегнати повече от едно сетива – не е достатъчно само да се чете или само да се слуша. Много е важно, особено при малките ученици, да се и визуализира“, каза тя.

Михайлова съобщи, че над 50 училища са се възползвали от електронните дневници. Точна информация за броя на учениците ще има след 17 септември.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО