Компенсация за стопаните, ако заколят прасетата си, предлагат от земеделското министерство

Компенсация за стопаните, ако заколят прасетата си, предлагат от земеделското министерство
A A+ A++ A

Стопаните с регистрирани домашни прасета да получат парично обезщетение, ако заколят животните си. Това е една от мерките срещу африканската чума по свинете, които земеделското министерство ще предложи следващата сряда на заседание на правителството. Подготвят се и законодателни промени, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов след заседание на Централния епизоотичен съвет.

Все още не е ясно какъв ще е размерът на компенсацията, каза Порожанов:

"Имаме обща визия, но няма да споменавам числа в момента. Искаме да погледнем като цяло възможностите. Това ще го коментираме с финансовия министър. В конкретния случай не говорим за някакви огромни числа. Ние не можем да стимулираме по някакъв начин и незаконни животни, защото нито по Закона за ветеринарно-медицинската дейност, нито по регламент можем да предявяваме подобни разходи. Това, което ще внесем като предложение на следващото заседание на Министерския съвет, е стимулиране на усвояването на животните в 20-километрова зона – говоря за домашен двор животни-свине, 20-километрова зона около индустриалните ферми, така че да стимулираме тези, които са законни, да бъдат стимулирани", поясни той./BNR/

Собствениците на нерегистрирани животни ще бъдат глобявани: "Основното, за което ще предприемем действия, е укрепването на биосигурността, прилагането на Закона за ветеринарно-медицинската дейност стриктно, така че там, където не се изпълняват изискванията както от индустриалните ферми, така и от частните дворове, той да бъде приложен", допълни Порожанов.

Готвят се и промени в два закона.

У нас вече има огнища на африканска чума по свинете в пограничните зони с Румъния, съобщи по-рано земеделският министър Румен Порожанов. По време на Централния епизоотичен съвет Порожанов уточни, че в северната ни съседка засегнати от заразата са 12 области.

На срещата в Министерския съвет се обсъждат мерки срещу пренасянето на зараза от африканска чума по свинете и чума по дребните преживни животни. На нея присъстват и министрите на финансите, на вътрешните работи и на икономиката, както и вицепремиерът Томислав Дончев и изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев. 

 

Като мярка срещу разпространението на африканската чума по свинете и на чумата по дребните преживни животни от земеделското министерство подготвят промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност и Закона за животновъдството. Заместник-министърът на земеделието Янко Иванов:

“Засега законът, например във ветеринарно-медицинската дейност, предвижда две ситуации, в които може да се пристъпи към клане. Това е клане с диагностична цел и когато се налага. Сега ние предвиждаме една възможност с така нареченото превантивно клане, което се прилага много често в Западна Европа. Ние предвиждаме такава мярка по отношение на онези ферми, за които говорим, че нямат необходимата степен на биосигурност“.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »