Министър Вълчев: Столична община планира строежа на 4 нови училища

Министър Вълчев: Столична община планира строежа на 4 нови училища
A A+ A++ A

"Столична община планира строежа на четири нови училища", съобщи образователният министър Красимир Вълчев пред депутати в парламента.

"Целта за преминаване на едносменен режим във всички училища е поставена в Закона за училищното и предучилищното образование. През 2016 г. беше поставен един срок, който е нереален - 2021 г. да се случи това. Затова предложихме промени, които регламентират изготвянето на програми за всяка една община. 74 са общините, които имат училища на двусменен режим. Не е желателно срокът да бъде еднакъв за всички общини. Едно е в Симитли, друго е в София", заяви Вълчев.

"В столицата трябва да се направят най-големи промени. Следващите места са Варна, Бургас и Пловдив. Не е проблемът само с осигуряването на средства, а и осигуряването на терени. Това, което правим в наредбата е да поставим диференциран срок за всички общини. До 2025 - 2026 г. трябва да се направят много промени. Мерките са най-общо три - строеж на нови училища, възстановяване на съществуващите училища, намаляване на приема. Възможно е и четвърта мярка - оптимизация на училищната мрежа. Столична община планира строежа на четири нови училища, във Варна се планира строежа на едно ново, а в Бургас тази седмица беше открито едно", допълни още Вълчев.

Той обясни, че преминаването на едносменен режим във всички училища се очаква да стане най-рано до десет години.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"