Джамбазки към Заев от Страсбург: България води братския македонски народ напред, не Гърция!

Джамбазки към Заев от Страсбург: България води братския македонски народ напред, не Гърция!
A A+ A++ A

Няма да преувелича ако кажа, че вчерашният ден е ден, който ще остане в историята. За пръв път беше даден шанс на лидер на Република Македония да се обърне с изявление към представителите в Европейския парламент, коментира заместник-председателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки по повод изказване на македонския премиер в залата на ЕП в четвъртък.

Според Джамбазки, преди всичко това е огромна стъпка в правилната посока за Македония и бъдещия ѝ европейски път. Зоран Заев в Страсбург каза, че се чувства като у дома си. Въпреки това, обаче, очевидно е, че трябва да му се напомнят няколко неща, допълва той.

Заев неколкократно похвали гръцкия премиер комунист Алексис Ципрас за „компромисите“ които са договорени в Преспа. И наистина прогресът там е по-скоро положителен, въпреки че никога няма да чуете от мен да използвам името „Северна“ Македония, макар и да е подходящо географски. Твърде вероятно е подобен прогрес да би бил невъзможен при друго управление в Атина, заявява българският евродепутат.

Джамбазки намира за нужно, обаче, да уточни няколко важни въпроса: Не Атина беше тази, която започна сериозния, важен и устремен дебат относно бъдещето на Западните Балкани в ЕС. Не Ципрас беше този, който постави на дневен ред присъединяването на Р. Македония към НАТО и ЕС. Не! Заслугата за това принадлежи изцяло на българския народ и управляващата коалиция. Няма да е нескромно, ако кажа и че ВМРО има най-голяма заслуга, защото Македония е нашата вечна, безапелационна и историческа кауза.

Нека напомня на г-н Заев и още нещо - началото на прогреса на Р. Македония започна не от договора от Преспа с Гърция, а от Договора за добросъседство с България. Още веднъж в историческата съдба на независима Р. Македония, именно България беше тази, която първа подаде ръка на своя братски народ. Нека нашите братя от двата бряга на Вардар знаят, че ние никога няма да ги изоставим, продължава заместник-председателят на ВМРО.

Той е на мнение, че е положително, че Заев избра в този исторически момент да стане и първият македонски лидер, който да признае, че в Р. Македония в крайна сметка живеят и българи. Съзнателно или не, ни сложи на последно място в изброяването на народите, живеещи в Македония -  след турците, сърбите, албанците и „египтяните“ - наследници на Клеопатра. И все пак може да се каже, че това е крачка напред. До сега изобщо ни подминаваше, заявява Джамбазки.

Винаги може да е и по-добре. Важното е, че Македония върви напред. Не благодарение на Гърция, а въпреки нея. България обаче, винаги ще бъде добър съюзник на своят братски народ. И ако господин Заев иска да бъде успешен лидер и наистина да запише името си в историята, е добре да го знае, завършва коментарът на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »