Владимира Янева поиска пълен опис на делата на Мирослава Тодорова

Владимира Янева поиска пълен опис на делата на Мирослава Тодорова
Председателката на Съюза на съдиите бе уволнена на 12 юли от Висшия съдебен съвет (ВСС) заради забавени дела. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Софийски градски съд Владимира Янева разпореди да бъде извършен пълен опис на делата, разпределени на уволнената Мирослава Тодорова.

Периодът на опис ще обхване времето от постъпването на съдия Тодорова на работа в СГС до връчването на решението на ВСС за налагането на дисциплинарно наказание, съобщиха от съда.

Завеждащите наказателно, досъдебно и секретно деловодство ще установяват съответствието между делата, намиращи се у съдия Тодорова, и тези, които й се водят на доклад по описните книги.

След това делата ще бъдат докладвани на председателя на Наказателно отделение. Ще бъдат предприети действия за разглеждането и преразпределението им в СГС.

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отказа да спре предварителното изпълнение на уволнението на съдия Мирослава Тодорова в четвъртък.

ВАС прецени, че „твърдените вреди не са такива, които да причинят на оспорващия значителна или трудно поправима вреда, а са свързани със защита на особено важни държавни и обществени интереси, свързани с правораздаването“.

Съдиите посочват, че делата, които води Мирослава Тодорова, ще започнат отначало, „доколкото това е валидно за всеки магистрат, разглеждащ наказателни дела, предвид нормата на 258 НПК“.

Този текст от процесуалния кодекс казва, че делото се разглежда от един и същи състав на съда от започването до завършването на съдебното заседание и ако се смени някой негов член, то делото започва отначало.

Председателката на Съюза на съдиите бе уволнена на 12 юли от Висшия съдебен съвет (ВСС) заради забавени дела. Това решение на кадровиците в съдебната система доведе до протест на над 100 магистрати и адвокати пред сградата на ВСС.

#Мирослава Тодорова #Владимира Янева #ВСС #дисциплинарно уволнение #забавени дела #СГС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници