САЩ обмислят забрана на електронните цигари

САЩ обмислят забрана на електронните цигари
A A+ A++ A

Американските законодатели заявиха, че обмислят да наложат забрана на електронните цигари с вкус, след доклад, в който ръководителят на администрацията за храните и лекарствата (FDA) предупреди за "епидемия" при подрастващите, предаде БГНЕС.

Агенцията е изпратила повече от 1 100 предупредителни писма и 131 глоби на търговци, които продават нелегално електронни цигари на деца.

"Ние виждаме ясни знаци, че използването на електронни цигари от младите е достигнало до епидемични равнища и трябва да коригираме някои аспекти на нашата цялостна стратегия за преодоляване на тази ясна и настояща опасност", заяви комисарят от FDA Скот Готлиб.

"Специално сме се фокусирали над електронните цигари с вкус. И сериозно обмисляме промяна в политиката, която да ни позволи да премахнем тези овкусени продукти от пазара", каза още Готлиб.

Очаква се данните от изказването на комисаря да бъдат публикувани в следващите месеци, тъй като FDA реши да ги направи публично достояние.

Според "Вашингтон Поуст" основните данни са от Националното младежко проучване за тютюнопушенето, което показна 75% увеличение при използването на електронни цигари сред ученици в гимназиите в 2018 г. спрямо 2017 г.

"Много внимателно използвам думата "епидемия". Електронните цигари са станали една от най-опасните тенденции сред тийнейджърите", добави Готлиб. "Притеснителната и увеличаваща се траектория на използване на тези продукти при младежите и пътя към зависимостта трябва да спрат", каза още той. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"