Европейски дни на културното наследство започват в София

Европейски дни на културното наследство започват в София
Столична община
A A+ A++ A

 

Европейските дни на наследството са ежегодна инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз и имат за цел е да обърнат общественото внимание върху културното наследство, насърчавайки хората да откриват културни забележителности с висока стойност близо до тях. По традиция събитието се провежда през месец септември в над 50 държави.

Тази година тяхното честване е още по-специално, защото е в контекста на обявената от Европейския парламент и Съвет на ЕС Европейска година на културното наследство.

Европейските дни на културното наследство ще бъдат отбелязани на 15 – 16 септември под мотото „Изкуството да споделяме“  в цялата страна. В София те се организират от Френски институт в България, Министерство на културата и Столична община. Програмата включва 39 сгради.

„Със своята идея събитието ангажира интереса и любопитството на широката публика към културни обекти със забележителна архитектура, които в забързаното ни всекидневие приемаме за част от градския пейзаж. Вярвам, че развивайки културното сътрудничество и осъществявайки интересни проекти, ние допринасяме за това хората да отворят съзнанието си към ценности, които са отвъд материалното и насърчават по-доброто разбиране на европейските ценности, които ни обединяват ”, сподели Пиер Гийме, културен аташе, Френски институт в България.

Ключовите обекти, които ще могат да бъдат посетени тази година в столицата са: Президентството на Република България, Министерството на отбраната, Централният военен клуб, Военната академия “Георги С. Раковски”, Баня Баши джамия, Софийската синагога, Католическият катедрален храм “Св. Йосиф”, Концертен комплекс “България”, Народен театър “Иван Вазов”, Националната галерия – Дворецът, Софийската опера и балет, Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, Софийският университет “Св. Климент Охридски”, неговите музеи и библиотека, Френският институт в България, Резиденцията на Република Франция и др.

В събота екипът на Българското национално радио е подготвил специална програма за своите най-млади слушатели, а в неделя посетителите на Софийската духовна семинария ще могат да се включат в организирани турове с гид.

Пълна информация за програмата на събитието, можете да следите на сайта на Френския институт в България и на сайта за новини в областта на културата  на Столична община Artsofia.bg

Вход свободен.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »