Отново безплатни прегледи за пушачи и пасивни пушачи в София

Отново безплатни прегледи за пушачи и пасивни пушачи в София
Pixabay
A A+ A++ A

Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ съвместно със Столичната община възобновяват безплатните прегледи за пушачи и пасивни пушачи в София.

Прегледите ще продължат два пъти месечно до края на годината, съобщи председателят на асоциацията д-р София Ангелова.

През септември ще бъдат проведени прегледи в два дни (14. и 28.) от 8.00 до 13 часа в двора на Втора МБАЛ в София, която предоставя апарат за целите на кампанията.

За улеснение на желаещите, записването може да се направи на телефон 070010126 от 10.00 до 16.00 часа, както и онлайн чрез сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu , още от началната страница.

"Интересът към кампанията е много голям. През май и юни 185 души се възползваха от възможността да проверят белодробното си здраве. При 56 от тях се установи Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която е била недиагностицирана до момента. Петима пациенти с обостряне на състоянието им директно са изпратени за болнично лечение, останалите 51 бяха насочени към пулмологични кабинети за провеждане на постоянно инхалаторно лечение на хроничното им заболяване. При трима се установиха данни за белодробен карцином и те бяха насочени към лечение“, обясни д-р Ангелова.

Кампанията се провежда с подкрепата на Столична община и Института за здравно образование. За прегледи се записват пушачи или пасивни пушачи, които са с рисков профил за развитие на белодробни болести.

Хроничната обструктивна белодробна болест (болестта на пушачите) е вече на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза! Белодробните болести са на първо място в Р. България по заболеваемост.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »