Френски министър: България и Румъния да се погрижат за ромите си

Френски министър: България и Румъния да се погрижат за ромите си
Смята се, че около 15 000 роми живеят в импровизирани домове в покрайнините на големи френски градове. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България и Румъния да се погрижат за гражданите си от ромски произход, препоръча вътрешният министър на Франция Манюел Валс.

„Крайно време е Европейския съюз да припомни какви задължения имат двете страни (България и Румъния), в които тези хора често са обект на преследване и на истинска дискриминация“, заяви още вътрешният министър.

Смята се, че около 15 000 роми живеят в импровизирани домове в покрайнините на големи френски градове.

Според Манюел Валс концентрацията на ромски лагери принуждава правителството да предприеме мерки за развалянето им, пише вестник „Сега“.

Той е направил коментара пред сенатска комисия, което е сигнал, че новият кабинет най-вероятно ще продължи политиката на предшествениците си към ромите.

„Много съм обезпокоен от концентрацията на някои лагери. Положението в Лион, Екс-ан-Прованс, Сен-Сен-Дени и в част от Лил ни принуждава да вземем решение за премахването им“, подчерта министърът.

Той допълни, че е напълно наясно, че това не е решение на проблема с ромите, повечето от които идват във Франция от държави като България и Румъния.

Оказа се, че семейството на Манюел Валс е станало жертва на румънски роми джебчии.

Майката на министъра била обрана в супермаркет в Париж от четирима румънци в края на месец май, преди той да оглави Министерството на вътрешните работи, писа вестник „Дейли мейл“. Крадците обаче бързо са били заловени и вече са осъдени.

Правозащитни организации във Франция веднага реагираха на изказването на Манюел Валс, като признават, че лагерите са проблем, но настояха властите да не ги разрушават, а да намерят истинско решение на проблема, съобщиха френски медии.

В писмо до Френската асоциация за правата на ромите от 27 март тази година френският президент Франсоа Оланд написа, че „румънците и българите, с какъвто и произход да са те, са европейски граждани“, и обеща, че временните трудови мерки за двете нации ще бъдат обект на безпристрастно преразглеждане.

Тогава Франсоа Оланд заяви, че политиката на предшественика му Никола Саркози е основният виновник за несигурното положение на ромите във Франция.

През лятото на 2010 г. Саркози предприе твърди мерки срещу ромите от Източна Европа, пристигнали във Франция. Три четвърти от незаконните ромски лагери бяха разрушени с булдозери от полицията, а една част от ромите бяха екстрадирани до родните им страни - най-често Румъния и България.

Никола Саркози си навлече остри критики заради това, че с авторитарни средства постигна твърде малко, тъй като броят на ромите във Франция не намаля след прилагането на крайните мерки. Брюксел реагира остро на политиката му спрямо ромите.

#Франция #България #Румъния #Манюел Валс #роми #лагери #Париж #Лион #джебчии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"