Светът в очакване на Олимпиадата

Светът в очакване на Олимпиадата
Олимпийският огън ще премине под олимпийските кръгове на Лондон Бридж, преди да пристигне на стадиона на официалното откриване. Снимка: london2012.com
A A+ A++ A

Започват Олимпийските игри в Лондон, а най-добрите атлети и фенове на спорта от всяко кътче на планетата се подготвят за откриващата церемония и следващите състезания от форума.

15 000 души ще участват в организацията на церемонията в петък, която се очаква да бъде гледана от 4 милиарда души по света, предаде БГНЕС.

Лятната Олимпиада започна в сряда със серия футболни мачове, а в четвъртък също нямаше нищо друго, освен футбол.

Петък обаче е големият ден, който всеки чака. Това е датата на официалното откриване в Лондон.

Церемонията започва в късния следобед и ще продължи и след полунощ. Името на представлението за откриването е „Островите на чудесата“ и ще започне със звука на най-голямата хармонично настроена камбана в Европа.

Стадионът пък ще бъде трансформиран в британска провинция за откриващата сцена „Зелен и приятен", която включва истински животни от фермата. Церемонията ще има специална последователност, в която ще се показва най-доброто от британците.

Денят ще продължи с представяния на шефове, парад на атлетите, речи, творчески изпълнения, слушане на олимпийския химн, представяне на олимпийския флаг, клетви и големия финал.

Големият финал ще започне с внасянето на олимпийския факел на стадиона, където ще бъде носен от атлетите и предаден на церемониалния носител, който официално ще открие Олимпиадата в Лондон. Олимпийският пламък ще гори до края на Игрите.

В събота обаче започва истинското забавление, когато стартират надпреварите във волейбола, тениса, плуването и баскетбола. Първите медали ще бъдат раздадени също в събота в атлетиката, колоезденето, джудото, плуването и вдигането на тежести.

Лондон, който е първият град с повече от две домакинства на Олимпийски игри, приема доста интересна надпревара.

Цената на събитието е 17 млн. долара и то е доста по-евтино от Игрите в Пекин преди 4 години. В английската столица обаче ще се състезават с 538 спортисти по-малко от надпреварата в Китай, където бяха 11 028. Това е и най-малкият брой атлети на Олимпиада от 16 години.

За първи път обаче има толкова много жени на Олимпийски игри - цели 4688. На Игрите през 1908 година мъжкото участие е 53 пъти повече от женското.

11 млн. билета са предвидени за Олимпийските и Параолимпийските игри. Общият брой на медалите на Игрите е 302, а допинг тестовете в Лондон ще бъдат цели 5000.

При параолимпийците ще има цели 4200 участници от 150 държави, спорещи за 503 медала в 20 различни спортове. Игрите ще се проведат на 34 места из Великобритания, включително на деветте стадиона в Олимпийския парк в Източен Лондон.

Три години бяха нужни, за да се построи „сърцето“ на парка в Олимпийския стадион. По спортните съоръжения има общо 10 000 тоалетни.

Охраната на Игрите ще излезе 555 млн. паунда, докато бюджетът за церемониите е 81 милиона. 46 000 строителни работници участваха в построяването на Олимпийския парк и Олимпийското село.

Очаква се 2 милиона души да посетят английската столица заради Игрите. 14 милиона ястия ще бъдат сервирани на Олимпиадата, ще се използват 25 000 филии хляб, 100 тона месо, 75 000 литра мляко и 333 тона плодове и зеленчуци.

На участниците в Олимпийското село са предадени 150 000 презерватива.

От българска страна атлетите на Игрите са 63. Това е най-малката бройка за последните 48 години. За последно толкова наши представители имаше на Игрите през 1964 г., когато в Япония спечелихме цели 10 медала. Спортистите ни са разделени в 16 вида спорт.

Следете новините за представянето на българските атлети в Лондон, за разбитите олимпийски рекорди и всичко любопитно от Олимпийските игри на страницата ни във Фейсбук Лондон 2012 – близо до теб!

#Лондон 2012 #Великобритания #Олимпиада #церемония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лондон 2012
Последно от Лондон 2012

Всички новини от Лондон 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"