Службите осуетили 15 опита за атентати в мандата на Цветанов

Службите осуетили 15 опита за атентати в мандата на Цветанов
На закрито заседание на парламента в петък Цветан Цветанов ще докладва пред депутатите за терористичната атака срещу израелски туристи на 18 юли в Бургас. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По 15 сигнала за терористични атентати са работили службите от началото на мандата на ГЕРБ през 2009 г., когато Цветан Цветанов оглави МВР, обяви самият вътрешен министър.

На закрито заседание на парламента в петък той ще докладва пред депутатите за терористичната атака срещу израелски туристи на 18 юли в Бургас.

„Няма да мога да кажа подробности от разследването. Към настоящия момент колегите разполагат с чисто оперативна информация, която не би могла да бъде споделена, защото може да възпрепятства разследването и стигането до организацията, която извърши терористичния акт в Бургас“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред bTV.

Той съобщи, че според разследването атентаторът е влязъл в България като чужденец с цел туризъм, който се е смесил с туристическата маса в страната и е останал незабелязан.

Цветан Цветанов отново посочи, че за терористичния акт на 18 юли на Летище Бургас не е имало изпреварваща информация от партньорски служби, както и от българските служби.

По думите му България е имала възможност през последните години да реагира много адекватно на постъпила изпреварваща информация от партньорски служби и да се предприемат необходимите мерки за недопускане на осъществяването на терористичен акт.

Цветан Цветанов посочи, че от началото на неговия мандат е работено по 15 сигнала за атентати.

„Може да се предположи, че има някои пропуски, които са допуснати, но след вчерашния КСНС при президента беше решено да се направи анализ на динамиката за сигурност“, коментира още вътрешният министър.

Цветанов е категоричен, че човекът, записан на камерите на летището и показан в медиите, е извършителят. Той каза, че МВР ще пусне в медиите снимка на атентатора.

Министърът обясни, че за всеки предстоящ туристически сезон се предприемат мерки за сигурност.

„Два пъти в годината провеждаме срещи след сезона, за да направим анализ и да планираме последващи мерки за сигурността на туристите, които идват в България. От всичките тези мерки имаме повишена сигурност“, заяви Цветан Цветанов.

#Цветан Цветанов #терористична атака #израелски туристи #КСНС #закрито заседание #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"