София Екиден маратон 2018 приключи с рекорд

София Екиден маратон 2018 приключи с рекорд
БОК
A A+ A++ A

Отборът на SLS Мастерс спечели четвъртото издание на щафетния маратон в София с нов рекорд на трасето. Тимът в състав Деян Славчев – Део, Иво Балабанов, Александър Сръндев, Димчо Мицов, Йоло Николов и Митко Ценов финишира за 2.15:39 ч. и така подобри с 55 секунди най-доброто досегашно постижение, регистрирано миналата година. Среброто бе за отбора на Маратон Пловдив с 2.19:58 ч., а бронзът за Дрийм Тийм 5кмРън с 2.17:58, изпреварили с минимална разлика „Българска армия“, които обаче грабнаха титлата в категорията на държавните структури.


На старт в надпреварата „Екиден Маратон 2018“ застанаха 58 тима, а сред участниците личаха редица популярни не само в спорта имена. Състезанието със старт-финал пред Национталния стадион „Васил Левски“ е част от инициатива "София - Европейска столица на спорта" и по традиция е в чест на националния празник - Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетният характер на надпреварата.

Маратонът бе открит от посланика на Япония в България Масато Ватанабе и от директора на проявата Даниел Дуков. И двамата пожелаха успех, а дипломатът изтъкна ролята на подобни бягания за изграждане на екипен дух, на дисциплина, себераздаване и любов към спорта.

Веднага след като отборите потеглиха по трасето бе даден старт и на детската щафета 4х400 м, който предизвика най-много емоции, особено сред родителите. Най-бързи бяха представителите на Академик с треньор Моника Гачевска, пред Приорити 1, Приорити 2 и др..

Сред участиците в големия маратон, редом до някои от най-известните ни атлети се състезаваха футболните треньори Милен Радуканов, Светослав Петров и др. плюс европейската шампионка по биатлон Павлина Филипова, както и част от най-силните ни състезатели в зимните спортове в момента, сред които бе световният шампион по ски-ориентиране Станимир Беломъжев. Японското посолство пък бе със свой отбор, а в тима „Run2gether” имаше хора в неравностойно положение с инвалидни колички.

София „Екиден маратон 2018” е отборно състезание на класическата дистанция, като всеки тим е съставен от шестима души, които изминаватобщо 42.195 км. Бегачите са разпределени на постове от 5 км + 10 км + 5км + 10км + 5км + 7.195 км = 42.195км. Дисциплината е лицензирана от Международната федерация по лека атлетика (IAAF), a трасето в София отговаря на всички стандарти. Името „екиден“ идва от японското "предаване на поста", като традиционно от дълги години състезание в страната на изгряващото слънце.

В състезанието участваха и много любители на бягането. Така всеки желаещ можеше да тества възможностите си срещу част от най-успешните спортисти на България. Пълни резултати и подробна информация може да се намери в официалния сайт на маратона www.sofiaekidenmarathon.com.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »