15-годишният побойник остава в ареста

15-годишният побойник остава в ареста
На 23 ноември 15-годишният Валентин преби 16-годишния Андрей, в резултат на което жертвата загуби единия си бъбрек. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Най-тежката мярка задържане под стража получи 15-годишният Валентин Стоянов от Софийския районен съд.

Той е обвинен за побоя над 16-годишния Андрей Илчев на 23 ноември пред 35 СОУ в София. В резултат на жестокия побой Андрей загуби единия си бъбрек.

Доказателствата, въз основа на които съдът се произнесе, включват свидетелски показания, разпознавания, претърсвания, съдебно-медицинска експертиза и комплексна психиатрична и психологична експертиза, предаде БГНЕС.

Показания по делото са дали бащата на Андрей – Огнян, психологът на 35 СОУ, класната на Андрей, както и съученици не само на Андрей, но и на Валентин.

От свидетелските показания ства ясно, че в разговори в „Скайп“ и „Фейсбук“ Валентин е разказал на двама свои приятели какво е направил. Прокурорът цитира един от тези разговори, в които Валентин казва:

„Аз го ударих и от там такова мятане, имам чувството, че се пукна асфалтът, и от там два шута“.

Съдията посочи, че според доказателствата по делото Валентин се е уговорил със свои съученици да пребият някой от учениците на 35 СОУ, без да имат конкретна цел кой да бъде.

Те дори предварително са се разбрали да носят маски и да отиват към 35 СОУ на малки групи, за да не привличат внимание. Валентин се движел отделно.

Докато отивал към училището, той срещнал две момичета, негови познати, поздравил ги и отминал. Веднага след това сложил маската и нападнал Андрей, който бил зад двете момичета.

Валентин не е познавал Андрей, хванал го през кръста, вдигнал го високо и го хвърлил на земята, след това го ударил два пъти в главата и няколко пъти в тялото.  След това жертвата е избягала.

Всички свидетели са категорични, че само Валентин е бил Андрей. След това се е похвалил за стореното на свои приятели в социалните мрежи.

Макар и непълнолетен, психиатрите смятат, че Валентин не е бил повлиян от лекомислие и разбира значението на постъпката си, посочиха магистратите.

За да остане Валентин в ареста, неговият случай трябва да е изключителен, защото е непълнолетен.

Съдът прецени, че този случай е такъв заради подготовката, заради умисъла, който е вложен в това да се набие случаен човек.

Съдът посочи, че поведението му е безпардонно нарушение на правилата, абсолютно незачитане на правата и демонстриране на чувство за безнаказаност – все неща, характерни за хора с трайни престъпни навици.

По думите на магистратите Валентин не прибягва до насилие за първи път. Той на няколко пъти е бил инициатор на сбиване с ученици от 35 СОУ с цел да се демонстрира надмощие, и то над по-големи ученици.

Мярката на Валентин не е окончателна и подлежи на обжалване. Ако прецени, че ще обжалва, процесът в СГС е насрочен за 2 декември от 10 ч.

По обвинението, което е повдигнато на Валентин, законът предвиджда наказание от 3 до 15 г. затвор, но тъй като той е непълнолетен, наказанието му може да бъде максимално до 5 години лишаване от свобода.

#Валентин Стоянов #Софийския районен съд. #Андрей Илчев #София #СОУ #психолози #ученици #съученици #Огнян Илчев #прокурор #побой #училище #магистрати #насилие #обжалване #затвор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »