Едва 30% от турските студенти в ТУ – Варна, се дипломирали

Едва 30% от турските студенти в ТУ – Варна, се дипломирали
Проф. Овид Фархи изнесе тази статистика, за да оправдае твърденията за лесни и дори фалшиви български дипломи, издавани у нас на чуждестранните студенти. Снимка: varnautre.bg
A A+ A++ A

Едва 30% от турските студенти, които учат във варненския Технически университет, успяват да се дипломират, обяви ректорът на висшето учебно заведение проф. Овид Фархи.

Той изнесе тази статистика, за да оправдае твърденията за лесни и дори фалшиви български дипломи, издавани у нас на чуждестранните студенти, предаде „Фокус“, позовавайки се на съобщение от учебното заведение.

Обвиненията бяха използвани от турското посолство в България като повод за искане Съветът за висше образование на Турция да спре легализирането на дипломи от български ВУЗ-ове.

Проф. Овид Фархи е предупредил Министерството на образованието за опасността това да стане още на 28 юни 2012 г.

Към писмото си до министър Сергей Игнатов той приложи и кореспонденцията между институциите в Турция, в които се говори за ограничаване на мобилността на турските студенти и преустановяване на признаването на дипломи от България.

Проблемът на практика съществува още от миналата година, когато Турция е въвела приравнителни изпити и тест за ниво на завършилите у нас.

Според проф. Овид Фархи зад всичко това стоят интересите на все по-големия брой частни университети в Турция.

„Проверката на истинността на една диплома става чрез запитване в съответния ВУЗ, както навсякъде по света. Аз отговарям писмено на всяко такова запитване. Освен това истинските дипломи имат печат и холограми, а в електронния регистър на МОМН също може да се провери легитимността им“, обясни проф. Овид Фархи.

В Националния център по информация са получени 57 запитвания за дипломи на турски студенти, завършили през 2011 г. Нито една от тях не е била фалшива.

През миналата година в български университети са се дипломирали едва около 80 студенти от Турция. За сравнение само в ТУ – Варна, всяка година започват обучението си около 130.

Ректорът на варненския Технически университет недоумява и защо българската държава продължава да ограничава приема на студенти от страни извън Европейския съюз в наши ВУЗ-ове.

„Българската държава трябва да застане зад висшето образование, защото то е една от малкото конкурентоспособни области у нас“, коментира проф. Овид Фархи.

#Технически университет #Варна #Турция #висше образование #дипломи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »