Изгарянето на отпадъци в хижите и мокрите кърпички — новите предизвикателства към планината

Изгарянето на отпадъци в хижите и мокрите кърпички —  новите предизвикателства към планината
A A+ A++ A

Юбилейното Почистване, организирано от екологично сдружение За Земята, отбеляза двадесетата годишнина на кампанията в Национален парк Пирин. Инициативата привлече 120 участника, които в продължение на 9 дни събраха общо около 4 тона отпадъци, които са свалени до сепариращи инсталации в Благоевград и регионалните депа в общините Сандански и Разлог.

Доброволците чистиха в района на хижа Яне Сандански (Попина лъка), хижа Синаница, заслон Спано поле и хижа Вихрен.
“Двадесет години след първото почистване в Национален парк Пирин отпадъците не свършват. На някои места количествата намаляват, но винаги изскача някое добре скрито сметище, което ни изумява със съдържанието си. И тази година събрахме антики от 60те и 70 те години - бутилки, консерви, батерии и други - заровени незаконно около хижите.” коментира Драгомира Раева от За Земята.

С годините боклукът, който доброволците събират, се променя. Днес доминират опаковките от храни, пластмасовите бутилки, чашки, чинии, бъркалки за еднократна употреба, фасове, остатъци от ремонтни дейности, като изолация, стари дограми. По пътеките най-често срещаният боклук са мокрите кърпички. Доброволците установиха, че повечето хора не знаят, че този продукт не се разгражда, тъй като съдържа изкуствени влакна, а не хартиени.
“Една опаковка тежи няколко грама. Не разбирам защо туристите избират да я хвърлят в планината и да замърсят, вместо да я приберат в раницата си и да я изхвърлят в контейнер за разделно събиране в града. Всеки е отговорен за личния си отпадък!” споделя Николай Свиленов, дългогодишен доброволец в кампанията.

Участниците са притеснени от масовата практиката да се горят пластмасови отпадъци в печките и навън в близост до хижите. Това води до замърсяване на въздуха и изхвърляне на токсична пепел, което е недопустимо. Чистачите с разочарование установиха, че на много хижи продължава и изхвърлянето на отпадъците в близко дере.
“За хижарите е трудно да организират транспорта на отпадъци, генериран при хижата до близко населено място, но това не е оправдание да изхвърлят всевъзможни боклуци сред природата или да ги горят на място. Вярно е, че повечето отпадъци се създават от туристите, но хижарите избират продуктите, които предлагат. За да има по-малко боклук, опакованите храни и съдове за еднократна употреба, трябва да изчезнат от “менюто” на хижата.” казва Данита Заричинова от За Земята.
Тревожно е и изливането на отпадни води от тоалетните при хижите директно сред природата, без те да бъдат третирани. От За Земята алармират, че така се замърсяват чисти планински водоизточници, които стигат до населените места.
“Вече има достъпни системи за локално биологично третиране на отпадни води. Технологията е подходяща и за нуждите на високопланинска хижа. От За Земята имаме желание да работим с дирекциите на парковете и с хижари, за да предотвратим това замърсяване.” казват организаторите.

Кампанията “Боклукът - в раницата!” продължава за чисти и съхранени планини в България. Включи се!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"