209955 статии       |       439 интервюта       |       1530 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.71519| EUR 1.95583| GBP 2.34027|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1

Размер на шрифта:   

България инициира „енергиен Шенген“ в ЕС

24 октомври 2011, понеделник / 18:02; Коментари: 0
Send to Kindle
България инициира „енергиен Шенген“ в ЕС

Европейският съюз се нуждае от „енергиен Шенген“, който да осигури общи правила за достъп на страни извън общността до европейските енергийни пазари, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Държавите членки трябва да имат съгласувана позиция по енергийните проекти, в които участват трети страни, подчерта Трайков на международна конференция във Виена, посветена на 5-ата годишнина от създаването на Енергийната общност, предадоха от пресцентъра на енергийното министерство.

Според Трайков европейските фондове трябва да са по-фокусирани върху развитието на енергийната инфраструктура в Югоизточна Европа.

За България е важно изграждането на енергийна инфраструктура, която да осигури сигурни доставки, диверсификация и възможност за свързване на пазарите на Енергийната общност с общия енергиен пазар на ЕС.

През 2010 г. България пое инициативата за координирано развитие на мрежите в Югоизточна Европа.

Сред целите на Договора за енергийната общност е либерализацията на пазарите на електроенергия и природен газ, която да съответства на законодателството на ЕС и създаването на конкурентен енергиен пазар в региона на Югоизточна Европа, заяви министърът.

Ролята на България в т.нар. „Процес Атина“, предвиждащ сближаване на енергийните пазари на държави извън ЕС с общия европейски енергиен пазар, е ключова, уточни Трайков.

Като износител на електроенергия за региона България покрива значителна част от дефицита в енергийния му баланс, добави той.

Според министъра е необходимо страните от Югоизточна Европа да имат обща позиция по въпросите на алтернативните газови доставки.

България ускорява проектите за газовите си връзки със Сърбия, Гърция и Турция и ще настоява за продължаване на газовата връзка при Комотини до Егейско море, която министърът определя като „допълнителен маршрут за диверсификация“.

Енергийната общност се създава през 2005 г. с договор между ЕС и страните от Югоизточна Европа (ЮИЕ) в Атина. Целта му е да се създаде либерализиран и конкурентен регионален пазар на електроенергия и природен газ в рамките на ЮИЕ, действащ по правилата на общия енергиен пазар на ЕС.

Принципите на договора са равноправен достъп до стабилно и непрекъсваемо енергоснабдяване, повишаване сигурността на снабдяването, подобряване на околната среда, насърчаване производството на електроенергия от ВЕИ, ускорена либерализация и конкурентни енергийни пазари.

Към момента статут на наблюдатели имат Турция, Норвегия, Грузия и Армения.

Сред световните институции, които финансират Енергийната общност, са Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: