България инициира „енергиен Шенген“ в ЕС

България инициира „енергиен Шенген“ в ЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз се нуждае от „енергиен Шенген“, който да осигури общи правила за достъп на страни извън общността до европейските енергийни пазари, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Държавите членки трябва да имат съгласувана позиция по енергийните проекти, в които участват трети страни, подчерта Трайков на международна конференция във Виена, посветена на 5-ата годишнина от създаването на Енергийната общност, предадоха от пресцентъра на енергийното министерство.

Според Трайков европейските фондове трябва да са по-фокусирани върху развитието на енергийната инфраструктура в Югоизточна Европа.

За България е важно изграждането на енергийна инфраструктура, която да осигури сигурни доставки, диверсификация и възможност за свързване на пазарите на Енергийната общност с общия енергиен пазар на ЕС.

През 2010 г. България пое инициативата за координирано развитие на мрежите в Югоизточна Европа.

Сред целите на Договора за енергийната общност е либерализацията на пазарите на електроенергия и природен газ, която да съответства на законодателството на ЕС и създаването на конкурентен енергиен пазар в региона на Югоизточна Европа, заяви министърът.

Ролята на България в т.нар. „Процес Атина“, предвиждащ сближаване на енергийните пазари на държави извън ЕС с общия европейски енергиен пазар, е ключова, уточни Трайков.

Като износител на електроенергия за региона България покрива значителна част от дефицита в енергийния му баланс, добави той.

Според министъра е необходимо страните от Югоизточна Европа да имат обща позиция по въпросите на алтернативните газови доставки.

България ускорява проектите за газовите си връзки със Сърбия, Гърция и Турция и ще настоява за продължаване на газовата връзка при Комотини до Егейско море, която министърът определя като „допълнителен маршрут за диверсификация“.

Енергийната общност се създава през 2005 г. с договор между ЕС и страните от Югоизточна Европа (ЮИЕ) в Атина. Целта му е да се създаде либерализиран и конкурентен регионален пазар на електроенергия и природен газ в рамките на ЮИЕ, действащ по правилата на общия енергиен пазар на ЕС.

Принципите на договора са равноправен достъп до стабилно и непрекъсваемо енергоснабдяване, повишаване сигурността на снабдяването, подобряване на околната среда, насърчаване производството на електроенергия от ВЕИ, ускорена либерализация и конкурентни енергийни пазари.

Към момента статут на наблюдатели имат Турция, Норвегия, Грузия и Армения.

Сред световните институции, които финансират Енергийната общност, са Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка.

#Европейска инвестиционна банка #Европейска банка за възстановяване и развитие #Световна банка #Армения #Грузия #Норвегия #Турция #България #Министерство на икономиката #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Трайчо Трайков #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"