„Газпром“ купува още пет бензиностанции в България

„Газпром“ купува още пет бензиностанции в България
След покупката „Газпром“ ще има 0,6% дял от пазара на горива на дребно в България.
A A+ A++ A

„Газпром“ купува още пет бензиностанции в България с разрешение на Комисията за защита на конкуренцията.

КЗК разреши на сръбското подразделение на „Газпром“ - „НИС Петрол“ ЕООД, да купи бензиностанциите в с. Приселци, с. Труд, гр. Силистра, гр. Варна и гр. Пазарджик, съобщиха от комисията.

Към момента „НИС Петрол“ ЕООД е получило разрешение за придобиването на общо четиринадесет бензиностанции на територията на страната, чрез които осъществява дейност, свързана с търговия на дребно с автомобилни горива.

„НИС Петрол“ ЕООД е от групата на „Газпром“ и е дружество, чиято дейност е свързана с проучване, изследване, производство, съхранение, логистика, търговия на дребно и едро, внос и износ на петрол, втечнен петролен газ и петролни продукти, съобщават от КЗК.

Комисията счита, че предвид несъществения пазарен дял на „НИС Петрол“ ЕООД след концентрацията, купувачът не би бил в състояние да заеме господстваща позиция на пазара и още по-малко да възпрепятства ефективната конкуренция.

Дисциплиниращо влияние в това отношение оказва и присъствието на няколко големи вериги бензиностанции, които имат утвърдена клиентска маса и изграден авторитет като търговци.

КЗК постанови незабавно изпълнение на решението.

След покупката „Газпром“ ще има 0,6% дял от пазара на горива на дребно в България.

#горива #КЗК #бензиностанция #„Газпром“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"