Археолози откриха древна църква в Созопол

Археолози откриха древна църква в Созопол
Стени от непозната досега древна църква бяха разкрити в Созопол. Снимка: БНТ
A A+ A++ A

Само три дни след като бе открит източният вход на крепоста Созопол, в неделя археолозите се натъкнаха на древна църква.

Северната стена и абсидата на православен храм от периода 12.-14. век са разположени на метри от крепостните кули, а за неговото съществуване досега няма известни писмени сведения, съобщава БНТ.

Стената на средновековната църква е дълга близо 12 метра, дебелината е около 70 см, предполагаемата височина – около 3-4 м.

С това откритие практически коренно се променя пространството вляво от църквата „Св. Св. Кирил и Методий“, която през това лято съхраняваше мощите на св. Йоан Кръстител.

Директорът на НИМ Божидар Димитров пристигна в Созопол часове след неочакваното откритие и само ден след завръщането си от Париж, където е договорил участие на френски археолози в разкопките в Созопол през следващия сезон.

„Созопол винаги поднася изненади и тази църква, която сега се открива, пред крепостните стени... Разкопките в Созопол всъщност, научни и археологически разкопки, са започнали не български, не някакви други археолози, а френски археолози, и то от Лувъра. Лувърът е започнал разкопки тук през 1904 година, археологът е Жорж Сьор“, заяви Димитров.

#Созопол #църква #археолози #НИМ #разкопки #Божидар Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"