Еднодневните пътувания могат да се извършват само от превозвач, без да се наема туроператор

Еднодневните пътувания могат да се извършват само от превозвач, без да се наема туроператор
A A+ A++ A

Законът за туризма дава възможност еднодневните пътувания да се извършват само от превозвач, без да се наема туроператор, заяви пред „Хоризонт“ Светла Атанасова, председател на Българската асоциация на туроператорите.

„Съгласно действащия закон, туристическият пакет се формира от поне две основни туристически услуги. Обикновено когато пътуването не е свързано с нощувка, а само с транспорт, то може да се извършва и само от транспортната фирма, т.е. да не включва и други туристически услуги – настаняване, хранене и т.н.“, каза тя.

Когато наемаме само превозвач, случайният превоз е един от видовете обществен превоз на пътници, регламентиран в Закона за автомобилните превози. Кой може да извършва такъв превоз, коментира Дамян Войновски, заместник – директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“:

„Случаен превоз на пътници могат да извършват лицензирани превозвачи, който трябва задължително да имат лиценз. Трябва да има пътна ведомост, в която да са записани имената на всички пътници в автобуса, които са заявили, че ще пътуват до определената дестинация. Има начална и крайна точка, маршрут, дата на тръгване, приблизителен час на пристигане. Трябва да има договор с фирмата, която организира превоза. Превозвачът е длъжен да уведоми „Автомобилна администрация“ преди започването на този превоз и да посочи превозното средство, е което ще го извърши, къде отива, кои са пътниците. По принцип контролът върху случайните превози се извършва от ИА „Автомобилна администрация“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"