МВФ се готви да налее 600 млрд. евро на Италия

МВФ се готви да налее 600 млрд. евро на Италия
Директорът на МВФ Кристин Лагард. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Международният валутен фонд е подготвил спасителен план от 600 милиарда евро за Италия, в случай че дълговата криза на страната се задълбочи.

Това пише днес в. „Стампа“, като цитира представители на фонда, предаде БГНЕС.

Според непотвърдената информация предвиденият заем от МВФ от 400 до 600 млрд. евро ще позволи на Италия да разполага с 12-18 месеца, за да прокара бюджетни съкращения и икономически реформи за насърчаване на растежа, като остави настрана необходимостта да рефинансира дълга.

МВФ може да гарантира лихви от 4 до 6% по този заем, доста по-ниски от получените от Рим на пазара, където лихвите по облигационните заеми на Италия за срок от две и пет години надхвърлиха 7%.

Размерът на този заем не би позволил на МВФ да използва традиционните си ресурси, затова се проучват различни възможности, сред които участието на Европейската централна банка, която да получи гаранции от МВФ, добавя „Стампа“.

Вестникът изтъква, че този сценарий се обмисля заради несъгласието на Германия Европейската централна банка да играе по-голяма роля в подпомагането на страните, изпаднали в затруднения, защото ще преодолее възраженията на Германия, при положение че заемът се отпусне под строгия контрол на МВФ.

#Италия #спасителен фонд #спасителен план #МВФ #Международен валутен фонд #дългова криза #Германия #еврозона #еврозоната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?