Гриша Ганчев замесен в „захарна” афера и в Румъния

Гриша Ганчев замесен в „захарна” афера и в Румъния
На 29 май Гриша Ганчев беше задържан и обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, създадена за престъпления срещу данъчната система, и за закана за убийство на шефа на НАП. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Името на бизнесмена Гриша Ганчев беше замесено заедно с други българи в мрежа за данъчни измами, разбита от властите в Румъния.

Според публикация в румънския вестник „Ромъния либера“ в четвъртък сутринта съдът в Букурещ е издал първите заповеди за арест по дело, в рамките на което прокурорите от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) са разбили мащабната мрежа за данъчни измами с хранителни продукти и строителни материали, предават БТА и bTV.

Според изданието в нея участват и български бизнесмени, включително собственикът на футболен клуб „Литекс“. Мрежата е била ръководена от Гюргево.

Сред попадналите за месец в ареста е престъпният бос Октавиан Греку, наричан Бутоане, Сорин Газдак, зет на сенатора социалдемократ Чезар Магуряну, както и един ливански гражданин.

Самият Магуряну, който също е разследван по случая, трябва да даде показания в четвъртък в централата на румънските антимафиоти.

Престъпната организация се е занимавала с незаконна търговия със захар, брашно, ориз, олио, както и строителни материали и дървесина, смята прокуратурата в северната съседка.

Тя е развивала дейност в столицата Букурещ и други области на Румъния, а така също в страни от ЕС като България, Гърция, Унгария, Чехия, Полша, Франция, Белгия, Испания, Словения и Кипър.

Обвинението твърди, че зетят на сенатора от Гюргево е имал задачата да изпере мръсните пари на Бутоане.

От своя страна сенатор Магуряну е трябвало да оказва влияние върху някои държавни институции с контролни функции, като Националната агенция за данъчна администрация (НАДА) и финансовата полиция.

Според прокурорите в мрежата са участвали и комисари от данъчната агенция и финансовата полиция.

Магистратите още не са се произнесли по искането за задържане на заместник генералния директор на НАДА Никушор Драган и други 19 души.

Мрежата беше разбита във вторник, когато полицията извърши 256 обиска в Букурещ и други градове в страната.

Прокурорите са представили пред съда искане за задържане в предварителния арест на около 40 души.

Според заключенията на разследването в периода 2010–2012 година престъпната групировка е нанесла на държавния бюджет щети в размер на 40 милиона евро годишно.

През май МВР и НАП обявиха за проведена операция срещу данъчни измами в България с кодовото име „Захар“. По подозрения в укриване на ДДС бяха подложени на проверка близо 20 фирми.

Финансовият министър Симеон Дянков намекна, че в случая е замесен голям бизнесмен от Северна България, без да назовава име.

На 29 май Гриша Ганчев беше задържан и обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, създадена за престъпления срещу данъчната система, и за закана за убийство на шефа на НАП.

След като плати гаранция от 300 хил. лева, беше освободен, но разследването срещу него продължава и той няма право да напуска страната.

Бяха арестувани още шестима души, сред които и синът на Ганчев. Данаил Ганчев, който е изпълнителен директор в компанията на баща си „Литек скомерс“, напусна ареста срещу 100 хил. лева гаранция.

#Гриша Ганчев #Данаил Ганчев #Литекс комерс #Румъния #България #ЕС #Букурещ #Литекс #Гюргево #Гърция #Унгария #Чехия #Полша #Франция #Белгия #Испания #Словения #Кипър #захар #МВР #НАП #Симеон Дянков #финансов министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"