Борисов: Усвояваме 25 пъти повече евросредства от Станишев

Борисов: Усвояваме 25 пъти повече евросредства от Станишев
Министър-председателят отчете, че средностатистическата грешка при правенето на проекти в Европа е 5 на сто, а в България е под 2 процента. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Настоящото управление усвоява 25 пъти повече европейски средства от предишното правителство, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той изрази убеждението си, че до края на мандата усвояемостта ще достигне 70-80 на сто, което ще бъде много над средното за ЕС, предаде Дарик радио.

Министър-председателят отчете, че средностатистическата грешка при правенето на проекти в Европа е 5 на сто, а в България е под 2 процента.

„Вече има общини, които си изградиха екипи и администрации, познати в Брюксел, и проектите им един след друг се одобряват. Добре се вижда разликата между тези градове, които работят за европейските проекти, и тези, които мързелуват и чакат държавата да даде“, коментира Борисов, цитиран от БГНЕС.

Той за пореден път заяви, че е наследил тежки договори в областта на енергетиката, вследствие на което е и поскъпването на тока.

Министър-председателят присъства на подписването на шест споразумения за безвъзмездна финансова помощ по линия на Международен фонд „Козлодуй“ на стойност 47 млн. евро.

Средствата ще бъдат използвани за мерки за енергийна ефективност в 243 обществени сгради на територията на цялата страна, както и за подмяна на общинско улично осветление.

Споразуменията за малките общини, чиито проекти ще се администрират от МИЕТ, бяха подписани от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и директора на дирекция „Ядрена безопасност“ в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Винс Новак.

Добрев добави, че това е най-мащабната програма за енергийна ефективност в страната, в нея се включват 99 детски градини, 63 учебни и 55 здравни заведения.

Министърът очаква във всяка една от сградите да се постигнат икономии от между 50 и 70 на сто.

В рамките на финансираните договори са и проекти за подмяна и модернизиране на уличното осветление.

#ЕБВР #Европейската банка за възстановяване и развитие #МИЕТ #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев #България #Брюксел #Европа #министър-председател #ЕС #европейски средства #премиер #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »