Окончателно: Без право на споразумение при причинена смърт

Окончателно: Без право на споразумение при причинена смърт
Депутатите увеличиха наказанието за причиняване на смърт по непредпазливост на пътя, когато са нарушени правилата за движение. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Няма да може да се сключва споразумение в досъдебната фаза, когато е налице причиняване на смърт, решиха депутатите.

Народното събрание прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който се правят допълнения и в Наказателно-процесуалния кодекс, предаде БГНЕС.

В член 381 от НПК, в който се регламентират възможностите за сключване на споразумение за решаване на делото в досъдебното производство, се добавя, че „споразумение не се допуска и за всяко друго престъпление, с което е причинена смърт“.

Депутатите увеличиха наказанието за причиняване на смърт по непредпазливост на пътя, когато са нарушени правилата за движение. Така в особено тежки случаи, то ще е „лишаване от свобода от три до десет години“.

Когато на пешеходна пътека водачът причини тежка или средна телесна повреда, ще се наказва с „лишаване от свобода от една до пет години“, а в особено тежки случаи – с „лишаване от свобода от две до осем години“.

При причиняване на смърт на пешеходна пътека наказанието е „лишаване от свобода от три до десет години“, а в особено тежки случаи – „лишаване от свобода от пет до петнадесет години“.

Същите ще са наказанията и ако се причини на пътя тежка или средна телесна повреда, или смърт от шофьор без книжка.

#смърт #споразумение #Наказателния кодекс #Народното събрание #лишаване от свобода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"