Петият вот на недоверие – отново неуспешен за опозицията

Петият вот на недоверие – отново неуспешен за опозицията
Общо гласуваха 210 народни представители. От тях „за“ гласуваха 72-ма депутати, против – 136, въздържали се – 2-ма. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Депутатите отхвърлиха поредния вот на недоверие срещу кабинета „Борисов“.

Общо гласуваха 210 народни представители, съобщи БГНЕС. От тях „за“ гласуваха 72-ма депутати, против – 136, въздържали се – 2-ма.

Още при внасянето на вота „сините“ обявиха, че няма да участват нито в дебатите, нито в гласуването.

В пленарна зала присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, външният министър Николай Младенов, министърът на правосъдието Диана Ковачева, министърът на отбраната Аню Ангелов и регионалният министър Лиляна Павлова.

Премиерът Бойко Борисов, както и по време на дебатите в сряда, отсъстваше.

Първият вот на недоверие срещу правителството на Борисов беше през октомври 2010 г. по инициатива на БСП и ДПС заради политиката в сферата на здравеопазването. Той беше науспешен.

Вторият, също неуспешен опит за парламентарно бламиране на правителството на премиера Бойко Борисов беше заради неуспеха на антикризисната политика. Той беше през юни 2011 г. и отново внесен от „Коалиция за България“ и ДПС.

Месец след това – през юли миналата година, беше иницииран и третият, отново не минал вот на недоверие, за „провал на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, провалено членство в Шенген, полицейщина и нарушаване на основни човешки права“. Той отново беше на „Коалиция за България“ и ДПС.

В началото на април т.г. „Коалиция за България“ и „Атака“ внесоха искане за вот на недоверие към правителството заради спиране на проекта за АЕЦ „Белене“ и провалената енергийна политика на България. По-късно съвносителите от „Атака“ оттеглиха подписите си и така подписката беше анулирана, а вотът не се състоя.

В началото на миналата година (януари 2011 г.) мнозинството даде подкрепата си за управлението на ГЕРБ при гласуването на поискания от самия министър-председател Борисов вот на доверие.

#АЕЦ „Белене“ #Шенген #министър на регионалното развитие и благоустройството #Лиляна Павлова #министър на отбраната #Аню Ангелов #министър на правосъдието #Диана Ковачева #министър на външните работи #Николай Младенов #вицепремиер #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #Атака #ДПС #Коалиция за България #БСП #министър-председател #Бойко Борисов #вот на недоверие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"