Папата поиска прошка за педофилите в църквата

Папата поиска прошка за педофилите в църквата
A A+ A++ A

Изправен пред скандали за сексуални злоупотреби на свещенослужители над деца в няколко страни едновременно, папа Франциск написа безпрецедентно писмо до католиците по света, призовавайки всеки от тях да съдейства за изкореняването на явлението от църквата, предаде „Ройтерс“.

В обръщението си папата отново иска прошка от името на Римокатолическата църква за греховете на свещениците педофили. Това е проблем, който опетнява името на църквата от дълги години.

Папата обещава също, че няма да се пестят усилия за прекратяване и предотвратяване на посегателствата и на прикриването им. „Осъзнахме, че тези рани никога не зарастват и изискват от нас най-остро да заклеймим жестокостите и да обединим сили за изкореняване на тази култура на смъртта", заявява папата.

Папата не за първи път реагира на мъчителната тема за педофилията и посегателствата. В края на юли той прие оставката на американския кардинал Тиодор Маккарик, почетен архиепископ на Вашингтон, обвинен в сексуални посегателства срещу непълнолетни. Представител на Ватикана каза, че това е първият случай, когато папата пише до католиците по света - около 1,2 милиарда души - във връзка със сексуалните посегателства. Предишните му писма, свързани със скандала, бяха адресирани до епископите и вярващите в отделни страни.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"