Гласуват петия вот на недоверие

Гласуват петия вот на недоверие
Не се очакват изненади, тъй като от ГЕРБ разполагат с подкрепата на достатъчен брой независими депутати, за да останат в управлението. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Парламентът ще гласува петия вот на недоверие към правителството.

Този път искането на БСП и ДПС за оставка на кабинета е заради провал в областта на правосъдието и вътрешните работи, предаде Дарик.

За да мине вотът, е нужно за него да гласуват 121 народни представители. Не се очакват изненади, тъй като от ГЕРБ разполагат с подкрепата на достатъчен брой независими депутати, за да останат в управлението.

По време на дебатите по вота в сряда в отсъствието на премиера Бойко Борисов опозиция и управляващи взаимно се обвиняваха кой е по-виновен за негативните оценки в последния доклад на Европейската комисия.

Според опозицията докладът е доказателство за неспособността на правителството да продължи да управлява страната.

От ГЕРБ пък контрираха, че по време на управлението на Тройната коалиция критиките са били най-остри.

По време на дебатите вътрешният министър Цветан Цветанов даде заявка ГЕРБ да управлява още един мандат.

„Искам да ви уверя, че българското правителство в сектора за сигурност ще продължи да работи по същия начин, защото знаем, че макар и по-бавно, времето, в което страната ни ще бъде сигурна и ще бъде оценена по достойнство от ЕС, ще бъде факт – 2013 година, декември, когато отново ПП ГЕРБ ще бъде пред вас“, заяви той.

Неговото изказване предизвика желанието на лидера на РЗС Яне Янев и независимия депутат Валентин Николов също да вземат думата.

„И на Цветан Цветанов трябва приживе да му направите паметник“, заяви от парламентарната трибуна лидерът на РЗС.

„На следващия вот на недоверие много моля да поканите сериозни медицински екипи и най-вече от четвърти километър, защото аз съм много разтревожен за здравето на някои от преждеговорившите“, каза пък Валентин Николов.

Първият вот на недоверие (неуспешен) беше през октомври 2010 г., по инициатива на БСП и ДПС, заради политиката в сферата на здравеопазването.

Вторият, също неуспешен опит за парламентарно бламиране на правителството на премиера Бойко Борисов беше заради неуспеха на антикризисната политика. Той беше през юни 2011 г. и отново внесен от „Коалиция за България“ и ДПС.

Месец след това – през юли миналата година, беше иницииран и третият, отново не минал вот на недоверие, за „провал на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, провалено членство в Шенген, полицейщина и нарушаване на основни човешки права“. Той отново беше на „Коалиция за България“ и ДПС.

В началото на април т.г. „Коалиция за България“ и „Атака“ внесоха искане за вот на недоверие към правителството заради спиране на проекта за АЕЦ „Белене“ и провалената енергийна политика на България. По-късно съвносителите от „Атака“ оттеглиха подписите си и така подписката беше анулирана, а вотът не се състоя.

В началото на миналата година (януари 2011 г.) мнозинството даде подкрепата си за управлението на ГЕРБ при гласуването на поискания от самия министър-председател Борисов вот на доверие.

#вот на недоверие #министър-председател #Бойко Борисов #БСП #ДПС #Коалиция за България #РЗС #Атака #Европейската комисия #ГЕРБ #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #ЕС #Яне Янев #Валентин Николов #Шенген #АЕЦ „Белене" #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"