От София до Лондон за 2 часа с влак?

От София до Лондон за 2 часа с влак?
A A+ A++ A

От София до Лондон за два часа с влак или само за половин час до Варна. Това не е научна фантастика, а вече почти реалност с най-новата технология за транспорт, наречена хайпърлуул (свръхбързо пътуване).

Как изглежда транспортът на бъдещето и как той ще промени обществото ни?  

Времето е пари, а с вече почти митичния нов транспорт времето се съкращава драматично - Лос Анджелис-Лас Вегас за 30 минути, Лондон.Единбург за 41 минути, а от Дубай до Абу Даби само за 12 минути. Това би променило радикално правилата на играта в света. Неслучайно големите компании се състезават да превърнат новата технология в реалност. За първи път я споменава Илон Мъск.„Това на практика е наземен транспорт, който се движи със скоростта на самолет - 1300 км в час в тръби с условия на вакуум”, казва Джон Майлс, професор в университета "Кембридж".

Това описание звучи невероятно, но е напълно възможно. Ричард Брансън създаде компания, която успя да направи първи тест с транспорта.

„Ние сме единствената компания в света, създала тестови полигон в Невада. Доказали сме, че всичките ни системи работят изрядно във вакуумна среда”, споделя мениджърът Хари Далиуал.

За строежа на новия транспорт са нужни огромни разходи, политическа воля и земя. Дубай разполага и с трите.

Системата хайпърлууп ще добави 1% към БВП в района, където работи. Тайната й е магнитната левитация. Когато се обърнат полюсите на два магнита, те се отблъскват. На релсите на новите влакове също има магнити с обърнати полюси. Моторите на влаковете използват технологията на магнитните вълни. Тъй като влакът не докосва релсите няма триене, а това води и до значително увеличаване на скоростта. Този нов вид транспорт би променил обществото фундаментално.

"Много хора смятат, че тези проекти никога няма да се реализират, но много хора са казвали също и че човекът никога няма да полети. По мое мнение това ще стане, а промените в живота ни могат да се съпоставят с тези от изобретяването на жп линиите”, обясни проф. Джон Майлс.

София - Варна за 2 часа с влак - сега изглежда немисилимо, но според Ричард Брансън този транспорт ще може да ползваме много скоро - до 20 години.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »