Панаир на киселото мляко започна в Разград

Панаир на киселото мляко започна в Разград
На панаира за единадесети път си дават среща фирми производители и дистрибутори на традиционния български продукт. Снимка: woman.hotnews.bg
A A+ A++ A

Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти се провеждат от сряда в Разград.

Мероприятията ще продължат до 27 юли, уточни пред БТА Цветана Бенонова, директор на „Култура и туризъм" в Община Разград.

На панаира за единадесети път си дават среща фирми производители и дистрибутори на традиционния български продукт. Провежда се и атрактивен конкурс за домашно приготвено кисело мляко и ястия с него.

Близо 100 занаятчии от страната и чужбина ще участват в традиционното изложение на художествени занаяти.

В дефилетата и концертите ще се включат тринадесет художествени колектива от Италия, Сърбия, Турция, Русия, Германия, Молдова, Индонезия, Китайско Тайпе (Тайван) и Мексико. По традиция ще участват и три български състава. Всяка вечер ще има дефилета и концерти на художествените колективи.

През трите дни ще функционират и две „училища" - едното е за деца и е наречено „Първи стъпки в занаята", а другото - „Танцувай с мен", където местни клубове ще обучават желаещите на български хора и ръченици.

През първия ден по традиция ще има открита сцена Ритмите на Лудогорието", на която ще се представят любителски фолклорни групи. След обед е кулинарното шоу - конкурс за млечни салати и десерти за професионалисти, както и дегустациите на различни видове кисело мляко и демонстрации на народни занаяти.

Вечерта ще се състои конкурсът за избор на „Кралица на панаира", след което е и първото дефиле на художествени колективи и писани каручки. През втория ден в Етнографския комплекс ще се състои конкурс за домашно приготвено кисело мляко и традиционни ястия с млека.

Специален гост в Разград ще бъде японката с артистичен псевдоним Каорун, която ще приготви японско суши с българско кисело мляко и други специалитети и ястия с кисело мляко. Два телевизионни екипа от Япония ще направят филми за панаира.

#Разград #кисело мляко #фестивал #панаир #занаяти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"