Атанас Добрев: Оградата срещу африканската чума по свинете е почти готова

Атанас Добрев: Оградата срещу африканската чума по свинете е почти готова
A A+ A++ A

Над 110 от общо 133 километровото съоръжение за превенция на африканската чума по свинете вече са изградени. Това обяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по време на контролни проверки по протежение на оградното съоръжение, простиращо се от Силистра до Дуранкулак. 

Добрев обясни, че предстои и подсилване на оградата с режеща тел и поставяне на отблъскващи мигриращите животни репеленти, като се очаква тя да е готова през следващата седмица.

Заместник-министърът подчерта, че за изграждането на оградата са командировани служители от шестте държавни предприятия и 16-те регионални дирекции по горите, които работят денонощно, в това число и с даване на дежурства по охрана на съоръжението.

По време на проверката, извършена съвместно с регионалните структури на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), е установено и че на входовете към България на граничните пунктове с Румъния са поставени вани с дезинфекционни разтвори и душови установки за транспортните средства, влизащи в страната. Прави се постоянна проверка на колите и преминаващите граждани за наличие и пренасяне на храни, съдържащи продукти от свинско
месо. 

Директорът на Областната дирекция на БАБХ в Добрич д-р Каменов посочи, че внасянето на такива продукти е забранено и те се конфискуват и поставят в хладилни камери на БАБХ на граничните пунктове. "България е първата страна, която прави превенция преди още заболяването да е установено на територията й. Ангажирани над 500 служители от горската система в последните седмици. В разгара на летния сезон въпреки пренасочването на част от ресурса към северната граница, служителите в горите продължават и проверките срещу бракоиниерските набези и по контрол и охрана в горите на територията на цялата страна, е подчертал заместник-министърът".

Само от началото на годината за седемте месеца досега проверките са вече над 200 000, което е дори повече от миналата година за същия период. 110 000 от тях, са извършени от шестте предприятия и техните поделения и близо 95 000 - от регионалните дирекции по горите на ИАГ. Общият брой установени нарушения са над 6000, като са задържани над 8000 кубически метра дървесина, 200 МПС, 400 каруци, 200 моторни триона и други инструменти за добив на дървесина, подчерта заместник-министър Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"