Освободиха двама „вечни директори“ на знакови държавни фирми

Освободиха двама „вечни директори“ на знакови държавни фирми
Емил Коцев не беше директор за няколко часа, след като през февруари 2011 г. ядоса премиера Бойко Борисов, че си правел „евтин пиар на гърба на правителството". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Двама „вечни директори" на знакови държавни предприятия, както и директорските им бордове, са сменени с решения на общите събрания от юли.

Изпълнителните директори на оръжейния търговец „Кинтекс" Антон Салджийски и на строителната фирма „Техноекспортстрой" Емил Коцев са били освободени от постовете си, предаде „Медиапул", позовавайки се на документи, публикувани в търговския регистър.

Принципал на „Кинтекс" е Министерството на икономиката, а на "Техноекспортстрой" - Министерството на финансите, което пое дружеството в началото на юли. Преди това то беше на подчинение на Министерството на регионалното развитие.

Двамата освободени директори успяха да оцелеят при няколко правителства от прехода. През миналата година двамата бяха сменени за малко, но след това отново върнати на постовете им.

Емил Коцев не беше директор за няколко часа, след като през февруари 2011 г. ядоса премиера Бойко Борисов, че си правел „евтин пиар на гърба на правителството".

Поводът бе, че Емил Коцев осигури самолета, с който да бъдат изведени българите от Либия след избухването на гражданската война в страната.

Антон Салджийски беше освободен като шеф на „Кинтекс" на 18 февруари 2011 г. от тогавашния икономически министър Трайчо Трайков, но на 8 ноември 2011 г. беше възстановен на поста.

Новината за освобождаването на двамата „вечни директори" бе разгласена публично от двамата депутати от БСП Румен Петков и Димчо Михалевски в сряда.

„Освобождаването изпълнителния директор на държавния оръжеен търговец „Кинтекс" Антон Салджийски е с твърде нелепи и абсолютно непочтени и некоректни мотиви," каза Румен Петков.

Той изтъкна, че Антон Салджийски заема поста от 1994 г., като тогава фирмата е изнасяла продукция за около 25 млн. долара годишно.

Под негово ръководство тя възстановила позициите си и през последните години износът й е достигнал 50–55 милиона долара.

Според Румен Петков твърдението на икономическия министър Делян Добрев за загубен пазарен дял било нелепо.

„Твърдението, че „Кинтекс" са загърбили основния български производител ВМЗ „Сопот", също е крайно несъстоятелно," смята Румен Петков.

БСП наблюдавала с „много сериозно притеснение" и приватизацията на „Техноекспортстрой".

„Първоначално обявената минимална цена е от 68 млн. лв., вече агенцията е на етапа да няма минимална цена, вървим към средата на август – каквато цена дадат инвеститорите. Капиталът на „Техноекспортстрой" в момента е над 80 млн. лв., в това число над 15 млн. лв. са имотите, а паричните еквиваленти са над 30 млн. лв. Тук трябва да пресечем всякакви спекулации, които вероятно ще се чуят от управляващите, че има неразпределена печалба," каза Димчо Михалевски от БСП.

Той посочи, че това е дружество, което освен доброто си финансово състояние има много добра история и авторитет извън България, и то в много страни, които в днешната криза в ЕС са потенциален добър пазар за разширяване на българските интереси.

#„Кинтекс" #„Техноекспортстрой" #Министерството на икономиката #Министерството на финансите #Трайчо Трайков #Румен Петков #Димчо Михалевски #Делян Добрев #приватизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници