1,5 млн. кв. м офиси в София, банките най-активни на пазара

1,5 млн. кв. м офиси в София, банките най-активни на пазара
TRADER.BG консолидираха развойната си дейност и финансовия център на подобна площ в Литекс Тауър, с което заетостта на проекта надмина 95%, коментира Владислав Кайзеров от Forton. Снимка: stroiinfo.com
A A+ A++ A

1,5 млн. кв. м е общият обем на офисната площ в София, отчита в доклада си консултантската компания Forton International.

Нови 79 000 кв. м офиси бяха завършени през първото шестмесечие на 2012 г., което е с 21% повече спрямо новоизлезлите площи за същия период на миналата година.

С около 40% по-малко са площите в процес на изграждане спрямо година по-рано. До края на 2012 г. пък се очаква да бъдат завършени близо 64 000 кв. м офиси.

Най-съществен принос за динамиката на офис пазара има релокацията на централите на няколко търговски банки, като ключовите мотиви за преместването на компаниите не се променят.

„През изминалите шест месеца и банковият сектор се възползва от подходящия момент да оптимизира разходите си и да осигури на служителите си по-ефективна работна среда. Реално 50% от заетите нови площи са от банкови институции - Пощенска банка консолидираха офисите си на едно място, своите централи релокираха също Алфа Банк и Тексим Банк“, коментира Владислав Кайзеров, мениджър „Офис площи“ във Forton International.

Макар предлагането все още да надвишава сериозно търсенето на нови офис помещения, качествените проекти все по-активно привличат наематели и повишават нивата си на заетост.

„И в традиционно активните на пазара сектори наблюдавахме динамика, където водещи компании в своите индустрии преместиха офисите си. Голяма фармацевтична фирма нае над 1300 кв. м в един от най-качествените и модерни клас А проекти на пазара - Сердика Офиси. TRADER.BG консолидираха развойната си дейност и финансовия център на подобна площ в Литекс Тауър, с което заетостта на проекта надмина 95%. „Мелън“ АД избраха Полиграфия Офис Център за своя локация през следващите няколко години, където наеха почти 1700 кв. м“, допълва експертът.

Много инвеститори продължават да отлагат въвеждането в експлоатация на своите проекти, изчаквайки да получат повече сигурност и по-висок процент на заетост.

„Позитивните данни за чуждестранните инвестиции в България от първото полугодие също влияят положително на пазара на офис площи, особено чрез присъствието на международни компании наематели, които аутсорсват дейността си в България. За първото полугодие на 2012 г. общият обем отдадени офиси се равнява на 53 200 кв. метра. Въпреки наблюдаваната активност обаче осезаем ръст в наемните нива през следващите месеци не се очаква“, коментира Владислав Кайзеров.

Наемните нива остават без съществени промени, се посочва още в анализа на Forton. За периода януари–юни нивата са между 9 и 12 евро на кв. м месечно за първокласните офиси на комуникативни локации и централната градска част.

Съвсем лек ръст се забелязва в нивата на качествените офиси в центъра спрямо същия период на 2011 г. като резултат от няколко сделки, сключени на ексклузивни локации.

Нарасналият инвестиционен интерес в сектора, започнал през второто полугодие на 2011 г., продължава и през последния отчетен период.

От Forton очакват с подобряването на заетостта и задържането на стабилни наемни нива да се увеличи и инвестиционният интерес към офис пазара в страната.

#Пощенска банка #Алфа банк #Тексим банк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"