Доган отблъсква българските изселници в Турция според организацията „Бахад“

Доган отблъсква българските изселници в Турция според организацията „Бахад“
Принудително изселилите се в Турция са отвратени от агентурното минало на Доган и няма да го подкрепят на следващите избори, категоричен е Ешреф Кахраман. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на ДПС Ахмед Доган отблъсква подкрепата на българските изселници в Турция към партията, обяви в Кърджали председателят на правозащитната изселническа организация в Турция „Бахад“ Ешреф Кахраман.

„Според проучванията на организацията ни на парламентарните избори ще има голям отлив на подкрепа за ДПС и едва ли повече от 30 000 изселници биха гласували“, посочи Ешреф Кахраман, цитиран от БГНЕС.

Право на глас в Турция имат около 180 000 души с двойно гражданство. Най-високата подкрепа до момента е достигала 86 000 гласа от Турция.

Голяма част от многобройните изселнически организации оттеглиха подкрепата си за Ахмед Доган заради самия Доган и върхушката му, на всички им омръзнаха лъжите и неизпълнените обещания, подчерта Ешреф Кахраман.

По думите на председателя на „Бахад“ ДПС вече работи усилено за предстоящите избори и стартира кампанията си именно в градовете с компактни маси български изселници в Турция. Партийни офиси вече били открити в Анкара, Истанбул и Бурса.

Като част от стартиралата предизборна кампания по информация на Ешреф Кахраман ДПС щяла да предложи на президента на Турция Абдулах Гюл репресираните по време на Възродителния процес български турци, установили се принудително в Турция, да бъдат обявени за национални герои там.

„Ако е вярна тази идея, тя е повече от абсурдна“, коментира Ешреф Кахраман, политзатворникът от лагера в Белене.

От партийните офиси на ДПС в Истанбул телефонирали на изселници с неговата съдба и им искали личните данни – ЕГН и номера на българската лична карта с обяснението, че трябва да се изготви детайлно предложение до властите в Анкара.

„В Турция има специален закон, който отрежда на заслужили личности пенсии и редица привилегии, но лично аз не бих приел нищо през ходатайствата на Ахмед Доган“, заяви Ешреф Кахраман.

Той огласи ексцентричната идея на ДПС заедно с Шукри Сюлейман, съпредседател на организацията „Бахад“.

„Ако г-н Доган предлага да бъдат признати нашите заслуги, това трябва да стане в България“, обясни Шукри Сюлейман, съпредседател на „Бахад“.

Двамата живеят в Бурса, където се намира и централният офис на организацията „Бахад“, и водят дела срещу България.

Ешреф Кахраман съди Главна прокуратура и МВР в Кърджали и Плевен за това, че безпричинно и без съд и присъда е бил въдворен на остров Белене по време на насилствената смяна на турско-арабските имена с български.

След като искът му за обезщетение от 200 000 лв. бе отхвърлен в Окръжния съд в Кърджали, а неотдавна и в пловдивския Апелативен съд, той е внесъл във Върховния съд жалба срещу решението на пловдивската инстанция.

Ако и върховната инстанция не удовлетвори иска му, той е с намерението да се обърне към Международния съд за правата на човека в Страсбург.

„Сигурен съм, че и там ще бъде отхвърлено. Няма да се откажа, ще стигна до Страсбург. Политическите партии в България не се интересуват от казуса, нито пък властите. Никой не ни подава ръка, особено ДПС. И неслучайно изгуби много „свежа кръв“ от избирателите си на последните избори“, категоричен е Ешреф Кахраман.

Шукри Сюлейман съди държавата заради отнетото му право да получава пенсия за натрупания в България трудов стаж. Той настоява да му бъдат изплатени направените от него осигурителни вноски по време на тоталитарния режим.

Искът му беше към НОИ, но бе отхвърлен от Районния съд в Крумовград, от Административния съд в Кърджали и Върховния административен съд.

„Сега ДПС търси подкрепа от хората в изселническите организации в Турция, но те категорично загърбиха партията на Доган. Сигурен съм, че в по-голямата си част на следващия вот тези хора няма да гласуват за Доган. Принудително изселилите се в Турция са отвратени от агентурното минало на Доган“, допълни председателят на изселническата организация.

По думите му в архивите на ГРАО и до момента фигурират насилствено дадените български имена на турците по време на Възродителния процес.

„Когато някой отиде за издаване на някакъв документ, му изискват справка за тези български имена. ДПС не направи нищо за облекчаване на този проблем и за ликвидирането му. Такъв прецедент – един човек с две имена в архивите, няма по света“, обяснява още Ешреф Кахраман.

В оглавяваната от него правозащитна организация „Бахад“ членуват над 500 политически затворници от лагерите и затворите на комунистическия режим в България.

„Бахад“ се е обръщала към ЕК, ПАСЕ, Европейския съвет, комисаря по човешките права и ООН с настояване за възобновяване на делото за Възродителния процес.

„Европейските институции са наясно, че „Бахад“ няма дори и минимална подкрепа от българските политици“, подчерта Ешреф Кахраман.

„Необходима е алтернативна на ДПС партия, настоях за това пред Касим Дал и Корман Исмаилов преди два месеца в лични разговори. Лъжи, обещания през всичките тези години, на всички ни омръзна поведението на върхушката на ДПС. Ахмед Доган и неговата банда имат странно отрицателно отношение към нас, онези над 500 политзатворници. Никога не са ни канили на възпоменателните митинги за жертвите на Възродителния процес. А партията ДПС бе създадена от и заради такива като нас. Демокрацията не е минавала през България. Държавата е ръководена от бившите комунисти и техните деца и внуци“, категоричен е Ешреф Кахраман.

#Корман Исмаилов #Касим Дал #Бурса #Истанбул #Анкара #Турция #изселници #Ахмед Доган #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"