166793 статии       |       372 интервюта       |       1513 снимки       |       38119 абоната       |      
USD 1.71881| EUR 1.95583| GBP 2.16765|
In English На русском
София
-1°
Пловдив
Варна
Вход Форум

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитТурция

Размер на шрифта:   

Google следи потребителите си без значение дали искат

14 август 2018, вторник / 12:13; Коментари: 0
Send to Kindle
Google следи потребителите си без значение дали искат

Много от услугите на Google, които се използват от потребители с Android и iOS следят и пазят местоположението на потребителите. Това се случва дори и потребителят изрично да е изключил тази функция, твърди агенция Associated Press (АР) в свое разследване.

Агенцията е използвала и помощ от експерти по компютърни науки в университета в Принстън, които да проверят и потвърдят откритията на журналистите. АР коментира, че "като цяло Google е коректна с искането на разрешение от потребителите да използва данните за местоположението им". Приложения като Google Maps например винаги напомнят на потребителя за това и искат разрешение.

Компанията дава на потребителите възможност да "сложат на пауза" събирането на такива данни от настройките на профила си. Тя казва, че когато потребителят направи това, данните за неговото местоположение вече няма да се съхраняват. Според АР обаче се случва обратното и някои от услугите на компанията продължават да пазят тази информация.

Това се случва както в Maps, така и в допълнителни приложения като прогнозата за времето или пък търсене в Google. Има случаи, когато при търсене на "шоколадови бисквити" търсачката пази местоположението на потребителя с точност до квадратен метър.

АР и учените от Принстън са пробвали поведението на тези услуги на няколко телефона с Android и дори на iPhone. Навсякъде резултатите са били едни и същи.

"Има множество различни начини, по които Google може да използва местоположението, за да подобри преживяването на потребителите, като това включва история на местоположенията, активност в приложенията и интернет, локализиращи услуги през самото устройство. Ние даваме ясно описание на тези инструменти и възможности за контрол, за да могат хората да ги изключват и изтриват тази история по всяко време", коментира говорител на Google.

Оказва се, че за да се спре напълно събирането на данни за местоположение, освен историята на местоположенията, потребителят трябва да изключи и историята на активността в приложенията и интернет. Реакцията на Google породи критики, че компанията не дава достатъчно ясна информация и обърква потребителите с разделянето на тази информация в две отделни категории. Сенаторът Марк Уорнър от Вирджиния също критикува компанията и технологичните фирми като цяло, че все по-често се "отклоняват от разумните очаквания на техните потребители".

"Не ми пречи събирането на информация. Притеснява ме, че не е достатъчно ясно описано", коментира К. Шанкари, от Университета на Бъркли, която първа е забелязала проблема и е съобщила за него.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Коментирай | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:
Няма мнения по темата

Публикувайте отговор »

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО