САЩ платили 3 млн. д. за обезвреждането на боеприпаси около Челопечене

САЩ платили 3 млн. д. за обезвреждането на боеприпаси около Челопечене
A A+ A++ A

130 000 неексплодирали боеприпаси и над 70 тона скрап от муниции са извадени от земите край Челопечене с финансовата помощ на САЩ в размер на 3,18 млн. долара, съобщи посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик.

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик и заместник-министърът на отбраната Валентин Радев посетиха бившия склад за боеприпаси в Челопечене, който се взриви през лятото на 2008 г., съобщиха от посолството.

Двамата направиха обиколка на обекта, придружени от Дориан Марсич, директор на словенската неправителствена организация „Международен тръстов фонд за повишаване на човешката сигурност“ (МТФ), и от Уилям Уейд, президент на американската компания „Стърлинг Интърнашънъл“, наета като подизпълнител за извършването на дълбочинното почистване.

Земите, които САЩ помогнаха да бъдат почистени, както и водите в съседния природен резерват, реката, водоемите и резервоарът сега са върнати в първоначалното им състояние.

„Както знаете, партньорството ни тук, в Челопечене, започна още в първия ден на експлозиите. В края на този ужасен ден посолството вече се беше свързало с Вашингтон, за да бъде решено как най-добре можем да помогнем. През онова лято правителството на САЩ изразходва почти 300 000 долара за наземно почистване. Някои от вас бяха тук и си спомнят, че на места имаше високи до колене купчини с димящи и готови да избухнат муниции. Отне почти година, за да бъде приключена тази толкова опасна работа“, каза Джеймс Уорлик.

По думите му през 2011 г. е започнало прочистването на 33 000 квадратни метра площ в епицентъра на експлозиите на дълбочина около метър, както и на повече от 220 000 квадратни метра от близките водни площи.

В течение на година от почвата бяха извадени над 130 000 неексплодирали боеприпаси и над 70 тона скрап от муниции.

Регионалният център за подводно разминиране със седалище в Черна гора успешно извади 2623 килограма неексплодирали боеприпаси и опасен скрап от резервоара, реката и близките водоеми.

„Много се радвам да ви съобщя, че през последните няколко години посолството работи в тясна връзка с Министерството на отбраната за предотвратяването на бъдещи инцидент като този в Челопечене“, посочи още Джеймс Уорлик.

Той поздрави българското правителство за твърдото му решение да намали излишъка от боеприпаси и да ги съхранява правилно.

САЩ са водещият донор за програми за унищожаването на конвенционални оръжия по целия свят, посочват от американското посолство.

От 1993 г. насам САЩ са предоставили почти 2 млрд. долара за унищожаването на армейски оръжия и боеприпаси, за оказване на помощ в почистването на избухнали складове за боеприпаси, в разминиране, в предлагане на обучение за минния риск и оказване на помощ на оцелелите от избухването на мини в повече от 90 държави.

#САЩ #Челопечене #боеприпаси #Валентин Радев #Министерство на отбраната #Джеймс Уорлик #посланик на САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »