Премиерът проверява конкурса за доставка на препарати за чума по овцете

Премиерът проверява конкурса за доставка на препарати за чума по овцете
A A+ A++ A

Ще проверя случая с обществената поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата и, ако са направили такъв заход, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да бъде получен и до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме за такива гадове”. Така премиерът Бойко Борисов коментира казуса с вероятното възлагане на обществена поръчка за доставяне на препарати за откриване на чума по овцете от компютърна фирма, съобщава Агенция „Фокус“.

Едноличен собственик на фирмата е 28-годишният Никола Явахчов. Капиталът на компанията е 500 лева, а дейността й е свързана с компютри, поддръжката им и програмиране.

"Основната ми дейност е компютри, но аз мога с тази фирма и ще правя всичко, което законът не забранява", категоричен беше той пред NOVA. 

За участие в обществената поръчка е поканена само неговата фирма.

Бързите си действия БАБХ оправдава с „необходимостта от неотложно възлагане на поръчката”.

От агенцията защитиха решението си с мотива, че "Глобул Вижън 2018" е единствената фирма, представила пълномощно да регистрира и продава въпросните продукти.

"Имам контакти във френската лаборатория и преговарям с тях за дистрибуция на техните продукти от 6 или 8 месеца", посочи Явахчов.

Единствено тази френска фирма предлагала китове за диагностика на чума по дребните преживни животни, регистрирани в Република България, категорични са от БАБХ. 

Никола казва, че все още не е спечелил поръчката. Поканен бил само за договаряне. А създалата се около името му ситуация определя като "атака" от по-големите в бранша. 

Днес 28-годишният компютърен специалист с амбиция да се развива и в друг сектор е категоричен, че няма да се откаже. Защото не вършел нищо нередно. Само бизнес. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »