Учени: Природните катаклизми - все по-чести

Учени: Природните катаклизми - все по-чести
A A+ A++ A

Знанието за климатичните промени ще ни помогне по-добре да се подготвим.

Аномални горещини в Германия, пожари в Швеция и останалите скандинавски държави, отровни водорасли, размножаващи се в необичайно топлото през тази година Балтийско море – лятото на 2018 г. е рекордно горещо не само в Европа, но и в много други региони по света.

Тази унищожителна промяна на климата е следствие от глобалното затопляне, смятат учените от международната организация World Weather Attribution (WWA). Те са проучили влиянието на глобалното затопляне върху регионалните климатични явление, имащи място това лято, и стигнали до извода, че последните природни явления в Европа са резултат от климатичните промени в световен мащаб.

Как учените са доказали връзката между глобалното затопляне и отделните климатични промени това лято, регистрирани в Европа.

За основата на своя анализ учените от WWA са взели последните данни и данните от историята на метеорологичните наблюдение от 6 метеорологични станции, намиращи се основно в Северна Европа – Финландия, Дания, Ирландия, Холандия, Норвегия и Швеция. Тези станции са избрани по практични съображение, защото те са събирали информация без прекъсване от началото на 19 век и тя е била цифровизирана. Учените са използвали метеорологичните данни в два модела, които са позволили да се изучат климатичните промени. В първия модел климатът е изследван с оглед на условията, в които живеем днес, във втория - без да се отчита човешкото въздействие върху околната среда. След това учените са сравнили резултатите, получени от тези два модела.

Въз основа на данните от метеорологичната станция в Копенхаген учените са установили, че в първия модел аномалната жега, такава каквато се е случила в Европа това лято, ще се повтаря един път на 7 години. Във втория модел, т.е. без въздействието на човешкия фактор – един път на 35 години.

„Следователно, можем да твърдим, че глобалните климатични промени увеличават вероятността от аномални жеги десетки пъти“, заяви Фридерике Ото, метеоролог от Института за климатични промени в Оксфордския университет. Анализът на данните от всичките шест метеорологични станции е установил също така, че заради глобалното затопляне вероятността от продължително горещо време, което Европа преживя през това лято, се е увеличила два пъти.

Защо е важно да знаем дали определено природно явление е резултат от глобалната промяна на климата?

Промяната на климата е доста абстрактно явление, базиращо се на абстрактни цифри. Един от най-важните показатели за това, че има такава промяна, е повишаването на средната глобалната температура. Но хората обаче могат да почувстват повишаването на средната глобална температура не директно, а само опосредствено – под формата на силни дъждове, аномални горещини, урагани или суши. „По тази причина е много важно да се намерят и докажат тези конкретни примери на последици от климатичните промени. Знанието за това как се променя климата, ще ни помогне по-добре да се подготвим“, заяви Робер Вато, учен метеоролог от френската Лаборатория по екология и климата.

След горещото лято на 2003 г., когато само във Франция от високите температури са умрели 15 000 души, френското правителство разработи план за действие в случай на продължителни периоди на жеги, за да се сведат до минимум свързаните с това рискове за здравето. Но експертите се страхуват, че тези планове вече са остарели.

„Тези планове се основават на данните за екстремни климатични явления, такива като горещини или проливни дъждове, които вече познаваме. Проблемът е в това, че климатът днес вече се различава от това, което беше в близкото минало, а в бъдеще промените ще бъдат още по-екстремални“, заяви Робер Вато. В някои страни политиците вече са осъзнали мащабите на проблема. Така, във Великобритания, където температурите на въздуха това лято също достигнаха 30 градуса и повече, депутатите призоваха правителството да разработи план за защита на населението и най-вече на възрастните хора, в случай на продължителни жеги. Те се страхуват, че към 2050 г. смъртността от горещото време може да нарасне три пъти.

Ще се увеличи броят на екстремните климатични явления в бъдеще?

За съжаление, да, констатират учените. „Аномалните климатични явления ще станат по-чести и по-интензивни. Вече е известно, че периодите на изключително горещи лета, като, например, лятото на 2003 в Европа, ще се повтарят през година, дори, ако успеем да задържим темповете на глобалното затопляне в границите от 2 градуса“, заяви Ендрю Кинг, учен метеоролог от Мелбърнския университет.

През 2015 г. страните-членки на ООН приеха Парижкото споразумение за климата, САЩ по-късно излязоха от него. Главната цел на документа е да не се допуска увеличаване на средната глобална температура повече от 1,5-2 градуса по Целзий.

Проблемът е, че в момента отсъстват действащи мерки, способни в глобален мащаб да помогнат за постигането на този резултат, заявяват учените. Те също така предупреждават, че природните катаклизми ще стават все по-чести, а времето – все по-непредсказуемо. Периодите на суши ще се сменят от периоди на продължителни дъждове и наводнения, в един и същи регион ще се наблюдават различни климатични явления. Всичко това прави точните и дългосрочни прогнози практически невъзможни, което на свой ред няма да ни позволи да се подготвим добре за новите катаклизми, предупреждават учените. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »