Новите пешеходни зони в центъра на София се оказаха неудобство за шофьорите

Новите пешеходни зони в центъра на София се оказаха неудобство за шофьорите
A A+ A++ A

Удобство за пешеходците и неудобство за шофьорите се оказаха новите пешеходни зони в центъра на София. Предстои те да се разширяват.

Като грешка отчетоха общинските съветници от БСП разширяването на пешеходната зона в центъра на София. С решение на Общинския съвет автомобили спряха да се движат по улица "Алабин“ до площад "Света Неделя“, улица "Георг Вашингтон“ в участъка от улица "Трапезица“ до улица "Пиротска“. Председателят на групата на БСП в Общинския съвет Калоян Паргов обясни, че разширението е довело до редица проблеми:

"Има потоци и колони от автомобили ежедневно, не само в пиковите часове – сутрин от 8.30 до 6-7 часа вечерта. Тези автомобили пъплят и по този начин замърсяват въздуха, стоейки с работещи двигатели на едно място. В следствие на това се убива смисълът на всякаква пешеходна зона, тоест не постигаме ефект за по-екологични решения".

Според мен затварянето на участъка между улица "Алабин“ и "Стамболийски“ е стъпка в правилната посока. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" архитект Пламен Братков от архитектурна група ГРАД:

"Естествено че ще има хора, които ще възроптаят, но целта е по всякакъв начин да се възпрепятства колите да влизат в центъра на града, а не да има транзит, какъвто се случва. По-кардиналното решение е спиране на колите пред Ларгото. За мен е абсурдно да пълниш площад през подлез, при положение че това е в центъра на града и би трябвало да е място за туристи. То е такова, само че в момента има всякакъв вид прегради, така че най-вероятно и самият площад "Света Неделя" около църквата също би трябвало да стане изцяло площаден, но това касае едно много по-кардинално решение за центъра и то касае транспортната схема на града".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"