130 години от откриването на Централната гара в София

130 години от откриването на Централната гара в София
A A+ A++ A
На 1 август се навършват 130 години от откриването на Централната гара в София. 
 
По повод годишнината служители на железницата ансамбъл "Българани" и пътници се включиха в празнично хоро. Пътниците се информираха и каква е била историята на сградата.  
Преди 130 години през месец август България става железопътна държава.  На 12 август на гарата пристига първият международен влак "Ориент експрес" от Лондон и Париж, обяснява инж. Иван Гогев от Поделение Железен път и изследовател на историята на железницата. Той допълва, че за времето си гара София е била най-внушителната не само за България, но и за Балканите. За пътниците е имало 3 категории чакални първи и втори клас с канапета, както и  трети клас с дървени пейки.  

Първоначалната сграда е проектирана от архитектите Антонин Колар, Богдан Прошек и Тодор Марков и е пусната в експлоатация през 1888 година.

Тази сграда е напълно разрушена на 15 април 1974 година, а новата по проект на арх. Милко Бечев е открита на 6 септември 1974 година. На 3 април 2014 година започна цялостен ремонт на гарата със средства от Оперативна програма "Транспорт“, който приключи в началото на 2016 година./ БНР

#Централна гара #София #130 години

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"