От днес влизат в сила новите банкови такси

От днес влизат в сила новите банкови такси
A A+ A++ A

От 1 август влизат в сила промени в банковите такси. Българската народна банка (БНБ) слага таван на комисионите, които трезорите начисляват за теглене от банкомат, разкриване на сметка или плащане с дебитна карта.

С промените трябва да се намали таксата за откриване на разплащателна сметка. Откриването й ще струва максимум 1.79 лв. Досега лимитът на цената на тази услуга беше 2.16 лв. Ако към сметката има и дебитна карта, таванът на цената на таксата ще намалее от 1.92 на 1.32 лв. В същото време обаче обслужването на разплащателна сметка ще поскъпне.

По-скъпо ще е тегленето на пари в брой от сметката в офиса на банката, тъй като средната такса за суми до 1000 лв. ще нарасне от 89 стотинки до 1.02 лв. От днес по-скъпо вече ще струва и тегленето на пари с дебитна карта от банкомат на друга банка.

Според европейските изисквания всяка година централната банка е задължена да публикува анализ на средните цени на банковите такси. Банките трябва да съобразят своите банкови такси със средните цени, определени от централната банка./ Econ.bg

#БНБ #такси #банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »