Уорлик: Ефективен ВСС ще възстанови доверието

Уорлик: Ефективен ВСС ще възстанови доверието
За мониторинговия доклад на Европейската комисия за България дипломатът изтъкна, че документът хвали правителството, от една страна, но от друга, има и своите критики. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият Висш съдебен съвет (ВСС) е изключително важен, защото той може да възстанови доверието в съдебната система, заяви американският посланик в България Джеймс Уорлик.

Пред bTV в сряда Уорлик каза, че новият ВСС е изключително важен, тъй като упражнява надзора над съдебната система, грижи се и за назначенията на важни магистрати.

„Ефективен ВСС може да възстанови доверието в съдебната система. Не трябва да се прави избор на тези висши лица в тъмна стая при закрити врата. Това трябва да са професионалисти, много уважавани. Гражданите на България трябва ясно да видят какъв е техният профил, това трябва да са хора, които са високоотговорни. Трябва да има и въведени правила, които да позволят достатъчно време между номинацията и крайния избор на тези хора. Надявам се накрая България да има ВСС по възможност най-компетентен и да е отвъд всякакви съмнения по отношение на етика“, коментира Уорлик.

За мониторинговия доклад на Европейската комисия за България дипломатът изтъкна, че документът хвали правителството, от една страна, но от друга, има и своите критики.

„Той е критичен към съдебната система и всички ще се съгласят, че са необходими важни реформи, които трябва да бъдат направени по отношение на съдебната система. Надявам се правителството да предприеме тези реформи и да отбележи напредък в тази насока. Този доклад е положителен, защото посочва, че това правителство има политическата воля да се справи с въпросите, свързани с върховенството на закона. Това е пътна карта за бъдещето на страната, така трябва да се прочете докладът, трябва да погледнете препоръките в този доклад по един градивен начин“, препоръча американският посланик.

„И аз съм критикувал съдебната система. Докладът предлага критики, но и напътствия по отношение на това, което е положително“, уточни още Джеймс Уорлик.

#Джеймс Уорлик #Висш съдебен съвет #ВСС #Европейската комисия #посланик #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"