Седмокласниците -с външно оценяване по материали от 5, 6, 7 клас

Седмокласниците -с външно оценяване по материали от 5, 6, 7 клас
A A+ A++ A

От следващата година седмокласниците ще полагат изпити на материал от пети, шести и седми клас, а не както досега само от последната година. Националното външно оценяване ще запази двата модула – по Български език и литература (БЕЛ) и по математика.

Това заяви на среща с медиите Евгения Костадинова, директор на дирекция „Съдържание на предучилищно и училищно образование“ в МОН. На дискусията присъства образователният министър Красимир Вълчев, предаде БГНЕС.

Промените се правят, тъй като от следващата 2018-2019 учебна година ще завърши випускът по изцяло нови програми, нови образователни стандарти и учебници. В модула по литература ще влязат творбите само от 7 клас, а в този Български език ще влязат задачи от 5, 6 и 7 клас.

Досега НВО в седми клас оценките са се вписвали като текуща оценка. От догодина ще бъдат вписвани в дипломата за завършен седми клас. Оценките ще се взимат като балообразуващ елемент при кандидатстването след седми клас, обясниха експертите на образователното министерство.

Запазва се времетраенето на изпита по БЕЛ – 150 минути. Избрани са 14 теми от учебното съдържание от 5, 6, 7 клас. Селекцията е направена с анкета, в която са участвали над 5000 учители. Запазва се общият броят на задачите, запазва се и преразказът с дидактическа задача,обясни Александър Трингов експерт по БЕЛ от МОН.

По математика новото през следващата година в НВО е, че задачите с пълно описание се увеличават от 2 на 3. Намаляват се задачите с кратък отговор. Отново учениците ще имат право да използват свитък с формули, обясни Маня Манева, експерт по математика от МОН.

„Родителите не трябва да възприемат националното външно оценяване като конспект. Целта е да видим дали децата са усвоили базисни умения и компетентности“, обясни Костадинова.

Изпитите след 7 клас ще са в средата на юни и няма да съвпадат с датите на матурите след 12 клас. Засега е планирано изпитите да са между 17-20 юни. Кампанията по кандидатстването се очаква да продължи до началото на август.

„Много родители се оплакаха, че изпитите ще се провеждат при високи температури през юни, което не е основателно“, коментира образователният министър Красимир Вълчев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"