Дъждовете намалиха реколтата от пшеница с 1 милион тон

Дъждовете намалиха реколтата от пшеница с 1 милион тон
A A+ A++ A

За разлика от миналата година, когато фермерите получиха богата реколта с изключително високо качество, след обилните дъждове това лято пшеницата става повече за фураж. Хлебното зърно в някои региони е едва 20-30 процента от прибраната реколта.

Това показва обобщената справка на Националната асоциация на зърнопроизводителите в края на жътвата.

Неофициално се предвижда реколтата от пшеница този сезон да се движи около 5 - 5,5 млн. дка при 6,2 млн. тона през 2017 година, пише sinor.bg.

Колкото до другите две есенни култури - там ситуацията е малко по-добра - тъй като ечемикът беше прибран основно преди големите валежи, затова и добивите там са доста над очакваното. В Добричко например от декар са ожънати по 600 кг, повече от прибраната пшеница, което е необичайно, коментират фермери.

В по-голямата част от страната кампанията вече е приключила, като само в единични области поради климатичните условия остава да бъдат прибрани между 20 и 30 на сто от пшеничените полета. След последните градушки и бури в Старозагорско загубите за стопаните са огромни, тъй като жътвата не беше приключила и на големи площи реколтата е напълно унищожена.

Големият проблем тази година е покълването на зърното на самия клас, което автоматично влошава качеството и го прави фуражно. Този проблем отчитат в повечето областта на страната.

Подобно е положението и в Добруджа. Около Добрич и Генерал Тошево очакваните добиви са много под обичайните - между 480 и 580 кг от декар за първата област и 500 кг - във втората община.

И в Южна България добивите масово са под 480 кг от декар, единици са фермерите с добра реколта.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай