Представят резултатите от нов проект за АЕЦ "Козлодуй"

Представят резултатите от нов проект за АЕЦ "Козлодуй"
A A+ A++ A

Министерството на енергетиката ще представи резултатите от завършването на проекта за удължаване срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ "Козлодуй". 

Предстои в Агенцията за ядрено регулиране да бъде предаден пълният пакет с необходимите документи за кандидатстване за продължаване лицензията на VI блок за следващ 10-годишен период. Свършеното до момента ще бъде представено от енергийния министър и директора на АЕЦ „Козлодуй”. 

Миналата година беше удължен експлоатационният срок на V блок на АЕЦ "Козлодуй" до 2027 г. 

Изпълнителният директор на АЕЦ-а Иван Андреев каза, че VI блок може да работи още 30 години, след осъществената програма за удължаване на ресурса му. Централата ще поиска 10-годишен лиценз за работа, който е максимално допустимият по закон, посочи Андреев пред БНР.

„Задачите в по-голямата си част са приключили, другите, различни по вид мерки, ще бъдат изпълнявани през лицензионния период, като ние ще продължим да следим нашето оборудване и ако е необходимо, ще взимаме допълнителни мерки. Всичко това като документи ще бъде предадено в Агенцията за ядрено регулиране и очакваме в следващата година да получим лиценза за VI блок, знаете, че за V блок вече работим с удължен ресурс и съответно на VI блок пък имаме повишена мощност".

За да се повиши мощността и на V блок на АЕЦ "Козлодуй", от централата се надяват до месец да приключат разговорите с НЕК и да купят ротора от старото оборудване, доставено за АЕЦ "Белене" преди години.

До момента за дейностите за удължаване на живота на реакторите и за повишаване на мощността им централата е дала около половин милиард лева.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"