Комисар: Български партии използват предразсъдъци срещу мюсюлманите

Комисар: Български партии използват предразсъдъци срещу мюсюлманите
По мнението на комисаря мюсюлманите в Европа искат да се приобщят и да се превърнат в пълноценна част от обществото, но често се сблъскват с предразсъдъци, дискриминация и насилие. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нийлс Мюзникс (Латвия) посочва партии в България, наред с политически организации от Австрия, Белгия, Дания, Франция, Италия, Холандия, Норвегия и Швейцария, които си служат в свой интерес с предразсъдъци спрямо мюсюлманите.

Той изразява това становище в сайта на Съвета на Европа, където е публикувал коментар, озаглавен „Предразсъдъците срещу мюсюлманите препятстват приобщаването“, цитират го БТА и Дарик.

Политици (от тези държави) често споменават мюсюлманите, когато твърдят, че има провал на мултикултурализма, пише Мюзникс.

По неговите думи мултикултурализмът се е доказал като стратегия за междукултурен диалог при запазването на културната идентичност.

По мнението на комисаря мюсюлманите в Европа искат да се приобщят и да се превърнат в пълноценна част от обществото, но често се сблъскват с предразсъдъци, дискриминация и насилие.

В изводите си Мюзникс се позовава на данни от изследвания на неправителствени организации.

Според него коментаторите на промените в арабския свят са изпуснали историческата възможност да развенчаят убеждението, че ислямът и демокрацията са несъвместими, като вместо това са разпалили страховете от имиграцията в Европа.

Комисарят отбелязва, че след атентатите от 11 септември 2001 г. мюсюлманите са свързвани в общественото съзнание с проявите на тероризъм, без да се отчита, че най-ужасяващите нападения в Европа напоследък – в Германия и в Норвегия – са били расистки прояви на крайнодесни сили, а това напомня, че тероризмът е изповядван от различни идеологии.

В коментара е отправена критика към Белгия и Франция, където умерени партии подкрепиха наскоро въвеждането на забраната за носенето на бурка.

Сходна е критиката и към местни власти в Италия, които също ограничиха използването на облекла, закриващи лицето.

Комисарят допълва, че подобни законодателни текстове са обсъждани в Австрия, Босна и Херцеговина, Дания, Холандия, Испания и Швейцария.

По неговите думи в някои европейски държави, за разлика от възможностите за издигането на други видове молитвени домове, властите се бавят с издаването на разрешителни за строеж на джамии.

Авторът цитира данни от изследване на Агенцията на ЕС за основните права, според които през последната година 1/3 от мюсюлманите в Европа са били дискриминирани, в основна част младежите и жените, които все по-рядко намират работа заради ограниченията за носене на религиозни символи.

Отправена е критика към митническите, граничните и полицейските служби, които спират мюсюлмани за проверки само заради очевидната им различност.

Комисарят препоръчва на европейските правителства да не приемат закони, в които мюсюлманите са разглеждани по особен начин.

„Време е да приемем мюсюлманите като съставна част от нашите общества и да се отнасяме към тях равностойно и с достойнство, трябва ни Европейска пролет, за да преодолеем нарастващите прояви на расизъм и нетърпимост“, пише Мюзникс.

#Съвета на Европа #Нийлс Мюзникс #Латвия #България #Австрия #Белгия #Дания #Франция #Италия #Холандия #Норвегия #Швейцария #Европа #мюсюлмани #Босна и Херцеговина #Испания #Европейска пролет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »