Добрев: Токът на ОЦК няма да се спира

Добрев: Токът на ОЦК няма да се спира
Министърът обяви, че споразумение между НЕК и ОЦК ще спаси комбината от спиране на електрозахранването. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След споразумение между Националната електрическа компания (НЕК) и Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали електрозахранването на комбината няма да бъде спряно, увери министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

По-рано от ЕВН заплашиха да спрат електрозахранването на Оловно-цинковия комбинат заради натрупани дългове.

„Задълженията в размер на 125 000 лв. с лихви ще бъдат прихванати от акциз, който е дължим от страна на държавата към ОЦК. Това е вариант, който устройва всяка една от страните. От една страна, НЕК получава дължимите суми, от друга страна, заводът продължава да получава електроенергия. Няма да се спира токът на ОЦК“, заяви министърът в Бургас, цитиран от БНР.

„По отношение на действията на една от банките за прекратяване на работата на едната пещ, това, което разбрах от ръководството на завода, е, че тази пещ спира да работи, за да спести електроенергия. В същото време другата пещ продължава да работи, което гарантира, че дружеството ще може да възстанови своя обичаен производствен цикъл“, каза още Добрев.

#Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Националната електрическа компания #НЕК #Оловно-цинковия комбинат #ОЦК #Кърджали #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »